Det Kongelige Teater
Børsen
Carlsbergs heste
Christiansborgs tårn med flag
Gardehusarregimentet til hest
Gefionspringvandet
Den Kongelige Livgarde på Rosenborg
Frederiksholms Kanal
Lurblæserne ved rådhuset

kbh mus juli24 3

LOCALHOOD: To af indre bys hæderkronede butikker er med på en ny, anmelderrost fotoudstilling om Københavns små butikker, nemlig Arnkildes Lamper i Gothersgade og Sejlmager Hansens Eftf. i Herluf Trolles Gade. Det med en række store kunstfotos og tekster, der levende beskriver stederne. På udstillingen ”Min butik! Fotos fra Wongs Grill til RC Rens” kan du opleve i alt 20 lokale, københavnske butikker, der byder på et særligt sortiment, en bid mad og god service, men som er under pres fra store kæder og byudviklingen.

Fotografen Ulf Svane og historikeren Mathias Kobberrød Rasmussen, begge fra Copenhagen Archive, har været rundt til hundesalonen, petroleumslampeforhandleren, persiennevaskeriet (!) og mange flere i København og giver et levende øjebliksbillede af stederne og deres indehavere. Kom med på en tour de force i en broget verden af karismatiske ekspedienter, et virvar af stilarter og en lokal ånd et stykke væk fra byens hovedstrøg.

Arnkildes Lamper, Gothersgade 28, 1123 København K

Københavns sidste reparatør af petroleumslamper (lukket)

kbh mus juli24 2

En hjælpsom kunde, der er kommet fast i 50 år, byder velkommen i butikken. Som en Aladdins hule bugner den lille biks af skinnende lamper og gamle skatte, i form af reservedele, skærme og tilbehør til gamle petroleumslamper. Kasser, reoler, skabe og hele loftet er fyldt med ting og sager. Svend Arnkildes forældre startede i 1948 en tøjforretning i Adelgade. Da Adelgade-Borgergadekvarteret i 1940’erne og -50’erne skulle saneres flyttede de til Gothersgade. 

kbh mus juli24 1

Sejlmager Hansens Eftf., Herluf Trolles Gade 3, 1052 København K

  • Grundlagt i 1935 – Er Danmarks ældste.

For mig er det vigtigt at give stafetten videre og håndværket videre. Det er ikke nok, at vi bevarer skibene, vi bliver også nødt til at bevare håndværket,” forklarer Helle Barner Jespersen. De store sejl ligger fra symaskinen og ned på gulvet. Allerede ved indgangen vidner fuldriggeren på facaden om det historiske erhverv, der udøves indenfor.

kbh mus juli24 4

Helle overtog værkstedet i 2010. Hun er en vaskeægte søulk, der begyndte sin karriere på skoleskibet Georg Stage i 1982 og i dag har rang af overstyrmand. Når hun ikke er ude på de syv verdenshave, er hun sejlmager. Værkstedet åbnede i 1935. Dengang var der næsten 100 sejlmagere i området omkring Nyhavn. Nu er Helle den eneste. Men hun er bevist om sit ansvar. ”Det er ikke nok at bevare bygninger og nogle gamle skibe. Man skal også bevare evnen til at kunne lave dem ... Hænderne skal lære det.”

Køb billet til Københavns Museum og dermed udstillingen Min butik! her: Entrébillet (kk.dk)

Læs mere om udstillingen her: Min Butik! Fotos fra Wongs Grill til RC Rens | Københavns Museum (kk.dk)

Fotos: Ulf Svane, Copenhagen Archive

Tekst: Københavns Museum