Fik du skabt mere fred end krig?
I Erik Werges teaterdigt Dørene repræsenterer Jesus Kristus på den ene side tilgivelse og kærlighed, mens Che Guevara står på den anden side som symbol på kamp og retfærdighed. I processen med at genskabe sig selv efter en tragedie står hovedpersonen Maria i dilemmaet: Hvornår skal man vælge det ene frem for det andet for at finde sig selv og skabe en meningsfuld tilværelse? Dørene - Et teaterdigt udkommer den 2. april på Skriveforlaget.
"Jeg oplever, at vi som mennesker i takt med tiden kommer i konflikt mellem på den ene side religion og tilgivelse, der ligger i den kristne tro, og på den anden side den politiske kamp for retfærdighed, som ikke vender den anden kind til," siger Erik Werge om tematikken i sin bog.
En scene, to kvinder og fire døre
I Dørene er scenografien enkel men dilemmaerne svære.
De to kvinder – den plagede Maria og den ubekymrede Celia – repræsenterer hver sin side af et dilemma. Maria er havnet i en krise, mens Celia er på toppen af livet. De to kvinder kommer i konflikt med hinanden og diskuterer, hvordan de skal finde en løsning. Bag dem befinder sig fire døre, som symboliserer måder at finde en løsning på: det æstetiske, det etiske, det mystiske og det religiøse. Gennem dialogen og forsøget på at finde en løsning lærer Maria sig selv at kende, og læseren/ tilskueren bliver klogere på sig selv herigennem.
Erik Werge har sideløbende med manuskriptet lavet kultegninger til hver
"Jeg skriver om og maler de mennesker, der har sat så store spor i mig, at de har fået afgørende betydning for mit liv og min måde at tænke og føle på. Derfor maler jeg politiske og religiøse billeder af Che Guevara og Jesus Kristus,” fortæller Erik Werge.
Inspiration til Dørene
Erik Werge har arbejdet som socialpædagog i over 30 år og har gennem sit liv oplevet dilemmaet igen og igen: Hvornår skal vi kæmpe for retfærdighed med de omkostninger, kampen bringer med – og hvornår skal vi tilgive og vende den anden kind til? Kampen for de sårbare i den danske socialpsykiatri har han kæmpet gennem mange år – og den kamp endte han med at tabe. Nu har han helliget sig kunsten og driver til daglig Gallerisymbol, som er et kunstnerfællesskab på Nørrebro i København.
Mens Erik Werge skrev første del af Dørene, boede han i et lillebitte hus i Frankrig, som efter sigende var motivet til det sidste, ufærdige maleri, som Van Gogh malede. Anden del af stykket har han skrevet i pilgrimsbyen Vadstena i Sverige, hvor den hellige Birgitta er begravet.
Dørene Et teaterdigt Af Erik Werge
Skriveforlaget
Udkommer 2 april Pris: 249,95 kr.
Skriveforlaget –Allerødvej 30 – 3450 Allerød Telefon 86 51 19 00 –
Tekst: Skriveforlaget - Foto: Skriveforlaget og fotopmontage Henrik Ploug