Det Kongelige Teater
Børsen
Carlsbergs heste
Christiansborgs tårn med flag
Gardehusarregimentet til hest
Gefionspringvandet
Den Kongelige Livgarde på Rosenborg
Frederiksholms Kanal
Lurblæserne ved rådhuset

dkt figa brullup

Mozarts opera Figaros bryllup i ny, klassisk iscenesættelse med et tvist

Alle kæmper for overlevelse og en plads i livet i instruktør Anne Barslevs nye iscenesættelse af Mozarts geniale mesterværk

Mozarts Figaros bryllup er en komedie fuld af finurlige forviklinger. Men operaen om greven, der fastholder sin ret til første nat med stuepigen Susanna på hendes bryllupsdag, er også en fortælling om en magtfuld mand, som kræver at få sine privilegier indfriet, selv om de både er urimelige og ulovlige.

En kamp for overlevelse
I den mesterlige opera om kærlighed, utroskab og tilgivelse, undersøger den kunstneriske trio Anne Barslev, Rikke Juellund og Astrid Lynge Ottosen kampen for overlevelse i et stramt socialt hierarki.

"For mig er Figaros bryllup en meget relevant og nutidig opera om kampen for overlevelse, retten til at være den, man gerne vil være, og retten til egen krop. Alle i Figaros bryllup kæmper for at overleve og finde deres plads i livet. Alle er malplacerede, ingen er tilpas, der hvor de er. Det er et meget intenst, psykologisk drama, og det underholdende i operaen er alt det rod, som folk laver, når de prøver at overleve,” fortæller instruktør Anne Barslev.

Et klaustrofobisk mikrokosmos
Figaros bryllup forsøger alle at finde deres plads indenfor stramt afgrænsede normer i et samfund, hvor man let kan falde igennem – eller endnu værre – ud over kanten. Det hele udspiller sig i Rikke Juellunds labyrintiske scenografi, hvor karaktererne er fanget i et klaustrofobisk mikrokosmos fra den forgyldte overklasse på toppen til den arbejdende klasses rådne bund. Astrid Lynge Ottosen har hertil skabt smukke rokokokostumer med et strejf af tidløshed.

Lidenskab for Mozart
Den britiske dirigent Nicholas McGegan, der er internationalt anerkendt for sine fortolkninger af tidlig musik og med en stor lidenskab for Mozart, dirigerer Figaros bryllup, som indeholder nogle af komponistens smukkeste ensembler og arier. Clara Cecilie Thomsen og Sofie Elkjær Jensen kan opleves i rollerne som Susanna og grevinden sammen med de to nye ensemblesolister Henning von Schulman og Theodore Platt som Figaro og greven.

Revolutionært forlæg
Figaros bryllup er skrevet i en tid, hvor aristokratiets privilegier bliver udfordret, og hvor revolutionens ånd ulmer i baggrunden. Forlægget til Figaros bryllup er den franske digter Beaumarchais’ revolutionære komedie La Folle Journée, ou Le Mariage de Figaro. Den blev i samtiden anset for sprængfarlig og blev forbudt at opføre offentligt, så trods de nye vinde, der blæste i samfundet, var det ikke uden en vis risiko for Mozart at vælge Beaumarchais’ komedie som forlæg for sin opera. 

En af verdens mest populære operaer
Mozarts Figaros bryllup, der blev førsteopført i Wien i 1786, er en af de 10 mest spillede operaer i verden. På Det Kongelige Teater runder den med denne nye opsætning 800 opførelser siden dens første opførelse på teatret i 1821. Premieren i Anne Barslevs iscenesættelse er opførelse nummer 795.

Figaros bryllup | Premiere | Operaen, Store Scene | 06/10 - 17/11 2024

Tekst og tegning: DKT