Det Kongelige Teater
Børsen
Carlsbergs heste
Christiansborgs tårn med flag
Gardehusarregimentet til hest
Gefionspringvandet
Den Kongelige Livgarde på Rosenborg
Frederiksholms Kanal
Lurblæserne ved rådhuset

christiania1

HVAD SKAL DER SKE MED STADEN?

Christiania, altså. Masser af år er gået – forgæves – med at dæmme op for salget af stoffer i Pusher Street. Som ikke længere bare er en ølkasse med mobilt salg af hash, men længe har været en etableret handelsgade, hvor salg af hash og hårdere stoffer foregår i fuldt dagslys, og hvor politiet tilsyneladende er magtesløse.

Fra at være den ”uskyldige” start, hvor hippier i de løse 70'ere kunne ryge sig til himmel eller helvede, er Pusher Street nu et alvorligt samfundsproblem, hvor kriminelle bander for længst har sat sig på markedet. Indimellem har banderne opgør med hinanden om, hvem der skal sidde på flæsket af stofsalget i Christiania, og så bliver der bestilt likvidering – i Christiania. Derved er uskyldige blevet dræbt eller såret, fordi morderen har taget fejl af byttet, eller – som senest – fordi uskyldige mennesker tilfældigvis befandt sig det forkerte sted.

Desværre er den åbenlyse sandhed jo, at hvis der ikke var kunder til stofferne, var der heller ikke nogen sælgere. Og desværre er det også en sandhed, at det ikke kun er de søgende, vildfarne unge eller de smarte jet-settere, der tager stoffer. Det er i stort omfang de såkaldt ”pæne” mennesker, modne mennesker med orden i økonomien, respektable jobs osv, der bidrager til at opretholde den kræftsvulst, som nu er ved at æde Christiania op.

Der er en kultur, der skal ændres. Det er lykkedes at få gjort noget ved tobaksrygning, men der er også noget, der halter der, især i forhold til de helt unge, som ryger alt for meget. Og tobaksrygning er ofte første skridt til hårdere stoffer. Man savner at høre fra politikerne, hvad de vil gøre ved det. En lukning af Pusher Street flytter bare problemet et andet sted hen.

Tekst: Connie Christensen - Foto: Henrik Ploug