Sorgenfri byder på et stykke med tatar
Ud over sin legendariske flæskesteg, som Sorgenfris gæster spiser mellem 8 og 9 tons af om året, har Café Sorgenfri naturligvis de klassiske frokostretter på programmet. Således også tatarbøf.
Personalet viderefører de gode, gamle skikke på Sorgenfri, for det er jo netop charmen.
Tatarbøffen, ca. 125 gram, består af det fineste, skrabede okseinderlår og ikke andet. Salt og peber får gæsten selv lov til at dosere, ligesom tilbehøret serveres separat.
Til tatarbøffen, der anrettes på et stykke rugbrød og pyntes med agurk, tomat og og revet peberrod, serveres æggeblomme, pickles, kapers og rå løg.
Maden er i dag i højsæde på Sorgenfri, og det er svært at forestille sig cafeen uden mad. Men faktisk kom madservering først til i 1962, da Valborg Andersen overtog cafeen. Hun indførte flæskestegen, så gæsterne ikke blev alt for svimle af de våde varer. Siden supplerede hun med smørrebrød, og Sorgenfris spiseseddel var født.
Men fra 1798, da cafeen opstod i et af de nyopførte ildebrandshuse med afskårne hjørner, og frem til Valborgs overtagelse var der kun servering af våde varer. Fiskerne, der lagde til ved Gl. Strand, slukkede tørsten på Sorgenfri. Det var i øvrigt ganske almindeligt, at man i byens værtshuse kunne spise sin medbragte mad og så købe øl, brændevin eller punch til maden. Med Sorgenfris beliggenhed lige over for familien Jacobsens første bryggeri i Brolæggerstræde, hvor der desuden lå en seks-syv andre bryggerier, har der heller ikke været langt til øllet.
Ligesom spisesedlen forandrer interiøret sig heller ikke. De gamle, nu helt brune lædertapeter, er rigt udstyret med malerier i guldrammer, og Dronning Alexandrine smiler forsigtigt til gæsterne fra sin plads på væggen, som en overbærende mormor i søndagstøjet.
TEKST: CONNIE CHRISTENSEN-FOTO: HENRIK PLOUG