klokkesp tarnet

Oppe i tårnet på Helligaandskirken, lige under de store, svingende kirkeklokker, sidder hver dag en organist og lader de fine toner fra kirkens klokkespil lyde ud over Indre By.

Der spilles hver dag kl. 11.45 og 10 minutter frem. Så er der musikandagt i kirken kl. 12, hvor kirkens organist skal nå ned til orglet nede i kirken. Kirkens svingende klokker starter med at ringe 5 minutter i 12, så vi skal helst være færdige her et minut inden, så det bliver en smuk overgang til de svingende klokker, som i øvrigt ikke har noget at gøre med klokkespillet.

Klokkespillet består af 49 klokker, og den største vejer 2,3 t, og den mindste vejer 18 kg. Det er ligesom en hel familie med store og små børn.

klokkesp klokker

Klokkerne er monteret, så de står fast. Knebelen inde i hver klokke er fast monteret med en vis afstand til klokken, men justerbar, og man kan skrue op og ned i lydstyrke ved at flytte knebelen. Der er også nogle jalousidøre, som kan skubbes for, hvis det larmer for meget. Man skal justere klokkerne hver dag, for skift i vejr og temperatur påvirker klokkerne. Selve klokkenistværelset er også nyistandsat. Det gamle rum var meget sølle, det var en betonkolos. Det her er jo så skønt!

klokkesp tangenter

 Normalt er et klokkespil meget tungt at spille på, man skal bruge flere kilos tryk både med arme og ben for at få lyd ud af det. Ren fitness! Det specielle ved dette klokkespil er, at teknikken er så meget forbedret, at man kan spille med fingrene.

Tekst: Connie Christensen - Foto: Henrik Ploug