kron prinss mary

Udstillingen ”Mary og Kronprinsesserne” på Koldinghus er blevet til i anledning af Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag og tegner et portræt af den danske kronprinsesse og hendes fire forgængere i Glücksborg-slægten. 
De besøgende kan se frem til blandt andet at opleve det berømte rubinsæt og den blå kjole og hårbøjle, som Kronprinsessen bar ved Prins Christians dåb i 2006.
I 2002 kom en ung kvinde til Danmark som Kronprins Frederiks ukendte kæreste. Parret blev forlovet, og ved brylluppet i 2004 blev Mary Donaldson til Kronprinsesse af Danmark. Kronprinsessen indtrådte dermed i en helt særlig rolle, som hun nu har haft i 18 år, og som hun selv fortæller om i den nye udstilling.

I udstillingen vil de besøgende via en naturtro 1:1 projektion på væggene kunne opleve Kronprinsesse Mary fortælle om sin rolle og sine forgængere. Udstillingen fokuserer på, hvad det vil sige at være kronprinsesse: Hvad forventes der, hvordan har hendes forgængere grebet det an, og hvordan forbereder man sig på at blive dronning og træde ind i en ny rolle.

"Mary og Kronprinsesserne"
- En særudstilling i anledning af
H.K.H. Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag.
Koldinghus fra 1. februar – 30. december 2022
Udstillingen åbner for pressen og særligt inviterede 31. januar 2022.

Fototekst: Rubinsættet
Det ikoniske rubin-smykkesæt blev første gang båret ved Napoleons kejserkroning i 1804 af Désirée, den senere dronning af Sverige. Sættet kom til Danmark i 1869, da hendes oldebarn Prinsesse Lovisa giftede sig med den danske Kronprins Frederik (8.) Siden blev det foræret til hendes svigerdatter, Alexandrine, og i 1935 fik Kronprinsesse Ingrid det i brudegave. Sættet blev Dronning Ingrids foretrukne i årtier, og hun testamenterede det til Kronprins Frederik, så hans kommende hustru kunne bære et juvelsæt, der var en kronprinsesse værdig.
Fotograf: Jens Peter Engedal

Tekst: Kongehuset / Marlene Grøftehauge (DJ)