Tekst: Flemming Lehrmann - Foto: Henrik Ploug
Det begyndte med, at jeg havde 3 stole, som trængte til nye sæder; sådan nogle af papirflet, så jeg slog op i telefonbogen under ”Møbler”, hvor mit blik faldt på ”Blindes Arbejde”.
I annoncen er der et billede af en Wegnerstol, og det borger for kvalitet, så jeg ringede og kunne aflevere stolene ude på Tomsgårdsvej 19, så skulle de nok ordne tingene. Min nysgerrighed var vakt, så jeg spurgte lederen, Kristin Espedal, om jeg kunne få noget mere at vide om Blindes Arbejde.
Nu er der sikkert mange, der forbinder blindes arbejde med en eller anden social foranstaltning; men jeg skulle blive klogere, for Kristin Espedal kunne fortælle:
Blindes Arbejde har selvfølgelig et sigte med at skaffe beskæftigelse til handicappede; men Blindes Arbejde er ikke en social foranstaltning, det er en erhvervsdrivende fond, som blev stiftet i 1929 med det formål at beskæftige blinde og svagtseende, og det opfyldes ved fremstilling af håndgjorte børster og koste, vævning, håndfletning af kurve og stolesæder samt butiksarbejde.
For øjeblikket beskæftiger Blindes Arbejde ca. 70 medarbejdere, hvoraf hovedparten arbejder på værkstederne på Tomsgårdsvej. Blindes Arbejde er blevet en stor succes, så der er blevet oprettet nye værksteder i Aarhus og Horsens. Desuden har de butikker i København, Aarhus, Odense og Horsens. Udover at der er der folk, som arbejder på værkstederne, er der også folk, som arbejder hjemme med fremstilling af børster og flettede kurve. De færdige produkter sendes ind til hovedafdelingen, som så tager sig af kvalitetskontrollen, inden de sendes ud til butikkerne.
Det er ikke kun til detailsalg, der bliver fremstillet børster, koste osv., der bliver også taget ordrer ind fra andre virksomheder, der har brug for Blindes Arbejdes produkter. Ikke altid lykkes det at få en ordre.
Da Københavns Kommune skulle lave storindkøb af koste til kirkegårdsgartnerne, valgte man et andet firma. Kirkegårdsgartnerne protesterede, fordi de koste, de tidligere havde fået fra Blindes Arbejde, var langt bedre end dem, de nu er blevet påtvunget. Se, den historie fortæller lidt om den kvalitet, Blindes Arbejde kan levere.
Selvfølgelig er der tale om beskyttet beskæftigelse, men det, der sker hos Blindes Arbejde, er en beskæftigelse, som har dyb mening parret med en faglig stolthed. Det er en fornøjelse at tale med værkstedernes medarbejdere, som stråler af selvværd, livslyst og stolthed over at fremstille produkter af virkelig høj kvalitet. Alle indgår på lige fod i det fællesskab, som Blindes Arbejde også er.
Udover beskæftigelse i virksomhedens værksteder tilbyder Blindes Arbejde også uddannelse i kurvemageri og kortere optræningsforløb i fagene kurvemageri, børstenbinding og vævning. Der stilles faktisk store krav til kursisterne, som er under uddannelse. De skal igennem 6 forløb, og varigheden af disse afhænger af deres individuelle håndelag og flair for håndværket. Uddannelsen er en form for mesterlære, den varer i 18 måneder og afsluttes med en prøve, som bliver vurderet til ”bestået” eller ”ikke bestået”.
Hvad kan Blindes Arbejde så tilbyde? Lad os begynde med koste og børster. Alt bliver lavet i hånden, og de materialer, der benyttes, er dem, man har mange års erfaring med er de bedste. Opvaskebørster bliver lavet med hestehår, gedehår er bløde og bruges til afstøvning og tegnebordsbørster, selv har jeg haft min siden min studietid, og den er stadigvæk i bedste stand, selvom den efterhånden har 60 år på bagen. Især ældre husker vel barberkosten. Den blev lavet med grævlingehår, og den var fantastisk til indsæbning, og sådan én kan man stadig erhverve. Der bliver anvendt svinebørster til hår- og klædebørster, kokos til indekoste, og skurebørster bliver lavet med arenga. Så er der selvfølgelig gadekosten, til hvis børster bahia bliver anvendt, og tro mig, det er den, kirkegårdsgartnerne foretrækker. Forresten, selvom det hedder børstenbindere, så bliver børster ikke bundet, de bliver trukket, og håndtrukne børster har den store fordel, at de ikke fælder hårene, sådan som maskinfremstillede børster gør.
Så er der kurvene. Indenfor kurvemageriet hører også fletning af stolesæder. Til kurvene anvendes vidjer af den fineste pil og stærke pedigrør, og det er noget, der holder. En pedigflettet papirkurv pynter på kontoret eller i stuen, og en pileflettet vasketøjskurv tager sig godt ud i badeværelset. Min egen vidjekurv til vasketøj er fra 1895, og den er stadig i fin form. Ikke alene er Blindes Arbejdes kurve utroligt holbare, de er også meget smukt udført.
Stolesæder bliver lavet enten med papirgarn eller med søgræs.
De berømte Wegnerstole er forsynede med papirgarnssæder, og Wegner vidste godt, hvad der skulle til, når man skulle skabe en møbelklassiker. Har man en Wegnerstol eller en af Kåre Klints kirkestole, som blev designet til Grundtvigskirken, der trænger til nyt sæde, så er Blindes Arbejde stedet, hvor den nødvendige ekspertise findes. Jeg tror i øvrigt, at Blindes Arbejde har nogle af Kåre Klints stole til salg.
Gode redskaber af høj kvalitet er det altid en fornøjelse at arbejde med, og selvom rengøring og opvask en gang imellem kan forekomme så frygtelig kedeligt, at man tyr til opvaskemaskine og støvsuger for at slippe lidt lettere om ved det, så er der altså et eller andet tilfredsstillende ved, at det bliver gjort ordentligt; men det kræver så også, at man har de rigtige redskaber, og dem kan man finde i Blinde Arbejdes forretninger.
Gå ned i Valkendorfsgade og se, hvad forretningen har at byde på, og gør det ikke bare for at støtte ”en god sag”, gør det for at få noget godt grej, som man har glæde af at bruge i hverdagen. Når man efter det hårde rengøringsarbejde tager bad, er der ikke noget så lækkert som at blive skrubbet på ryggen med en god badebørste, prøv selv! Den fås i bedste kvalitet nede i Valkendorfsgade.
Flemming Lehrmann