caf sorgenf flaskesteg2

Tekst: Connie Christensen - Foto: Henrik Ploug

Ud over sin legendariske flæskesteg, som Sorgenfris gæster spiser mellem 8 og 9 tons af om året, har Café Sorgenfri naturligvis de klassiske frokostretter på programmet. 

Maden er i dag i højsæde på Sorgenfri, og det er svært at forestille sig cafeen uden mad. Men faktisk kom madservering først til i 1962, da Valborg Andersen overtog cafeen. Hun indførte flæskestegen, så gæsterne ikke blev alt for svimle af de våde varer. Siden supplerede hun med smørrebrød, og Sorgenfris spiseseddel var født. 

caf sorgenf juledeko

Men fra 1798, da cafeen opstod i et af de nyopførte ildebrandshuse med afskårne hjørner, og frem til Valborgs overtagelse var der kun servering af våde varer. Fiskerne, der lagde til ved Gl. Strand, slukkede tørsten på Sorgenfri. Det var i øvrigt ganske almindeligt, at man i byens værtshuse kunne spise sin medbragte mad og så købe øl, brændevin eller punch til maden. Med Sorgenfris beliggenhed lige over for familien Jacobsens første bryggeri i Brolæggerstræde, hvor der desuden lå en seks-syv andre bryggerier, har der heller ikke været langt til øllet.

Ligesom spisesedlen forandrer interiøret sig heller ikke. De gamle, nu helt brune lædertapeter, er rigt udstyret med malerier i guldrammer, og Dronning Alexandrine smiler forsigtigt til gæsterne fra sin plads på væggen, som en overbærende mormor i søndagstøjet.

caf sorgenf flaskesteg1

Søren Petersen passer den daglige rutine: der mødes ind kl. 7 om morgenen, så er der handlet frisk brød til dagens servering, og flæskestegene sættes i ovnen kl. 8. 3 timer på 270 grader, men gør det ikke derhjemme, for Sorgenfris ovn er speciel.

Tekst: Connie Christensen - Foto: Henrik Ploug