Det Kongelige Teater
Børsen
Carlsbergs heste
Christiansborgs tårn med flag
Gardehusarregimentet til hest
Gefionspringvandet
Den Kongelige Livgarde på Rosenborg
Frederiksholms Kanal
Lurblæserne ved rådhuset

caf sorgenf flaskesteg2

CAFÈ SORGENFRI - JULEN NÆRMER SIG
Ud over sin legendariske flæskesteg, som Sorgenfris gæster spiser mellem 8 og 9 tons af om året, har Café Sorgenfri naturligvis de klassiske frokostretter på programmet.

Maden er i dag i højsæde på Sorgenfri, og det er svært at forestille sig cafeen uden mad. Men faktisk kom madservering først til i 1962, da Valborg Andersen overtog cafeen. Hun indførte flæskestegen, så gæsterne ikke blev alt for svimle af de våde varer. Siden supplerede hun med smørrebrød, og Sorgenfris spiseseddel var født.

Tekst: Connie Christensen - Foto:  Henrik Ploug

caf sorgenf juledeko

Men fra 1798, da cafeen opstod i et af de nyopførte ildebrandshuse med afskårne hjørner, og frem til Valborgs overtagelse var der kun servering af våde varer. Fiskerne, der lagde til ved Gl. Strand, slukkede tørsten på Sorgenfri. Det var i øvrigt ganske almindeligt, at man i byens værtshuse kunne spise sin medbragte mad og så købe øl, brændevin eller punch til maden. Med Sorgenfris beliggenhed lige over for familien Jacobsens første bryggeri i Brolæggerstræde, hvor der desuden lå en seks-syv andre bryggerier, har der heller ikke været langt til øllet.

Ligesom spisesedlen forandrer interiøret sig heller ikke. De gamle, nu helt brune lædertapeter, er rigt udstyret med malerier i guldrammer, og Dronning Alexandrine smiler forsigtigt til gæsterne fra sin plads på væggen, som en overbærende mormor i søndagstøjet.

caf sorgenf flaskesteg1

Søren Petersen passer den daglige rutine: der mødes ind kl. 7 om morgenen, så er der handlet frisk brød til dagens servering, og flæskestegene sættes i ovnen kl. 8. 3 timer på 270 grader, men gør det ikke derhjemme, for Sorgenfris ovn er speciel.

Tekst: Connie Christensen - Foto: Henrik Ploug