Husmanns Vinstue serverer fjordrejer.
Siden 1950’erne har Husmanns Vinstue primært været frokostrestaurant med fokus på det klassiske, danske smørrebrød. Nu er sæsonen for fjordrejer skudt i gang. Om foråret, når vandtemperaturen stiger, vandrer rejerne ind på lavt vand for at gyde. Her kan de fanges i ruser og
videresælges levende. Husmanns Vinstue har fjordrejer på menukortet fra 1. april til omkring skolernes sommerferie. Sidste år gik der 128 kg fjordrejer gennem Husmanns køkken og ud til forventningsfulde gæster. De små, fine krebsdyr har en markant smag af skaldyr og udgør nok danskernes svar på russernes kaviar. Et stykke godt brød med de små, lyserøde banditter og så en øl eller et glas frisk hvidvin varsler lyse nætter, sommer, sol og strand. Og der er vist ikke noget, vi danskere ser mere frem til nu, efter en mørk vinter og et forår, der indtil videre har været rigtigt koldt.
De små rejer skal have et opkog og straks nedkøles, før de pilles. Lis Frost er gået i køkkenet for at fortælle om fremgangsmåden: En 10-liters gryde fyldes halvt med vand, lidt salt og lidt sukker. Når det koger, kommes 5 kg rå, friske fjordrejer i, og det hele koges lige op. Så kommes rejerne straks i koldt vand og derefter i en skål med isterninger på, der står i køleskabet en times tid. Så kan rejerne pilles. Det tager en arbejdsdag at pille 5 kg fjordrejer. Der kan blive 25-30 rejemadder ud af 5 kg. Rejerne kommer fra Amager Fiskehus, som får rejerne fra de fiskere, der p.t. kan levere dem. Rejerne fra Roskilde Fjord er de bedste. Lis tilføjer: Vi serverer dem med mayonnaise, fordi kunderne gerne vil have det, men egentlig hører mayonnaise ikke til fjordrejer.
Lis piller de friskkogte rejer.
Færdig mad:
50 g fjordrejer serveres i en skål med salat, dild, brød og mayonnaise. Smagen af begyndende sommer!