Tekst: Connie Christensen - Foto: Henrik Ploug
Julens gode flæskesteg
Flæskestegen – julens klassiker over dem alle – skal bare være god. Mørt og saftigt kød og flæskesvære, der er sprøde. Så bliver det ikke bedre. For at komme dertil, må vi begynde med det, alle kokke har som udgangspunkt: køb stegen hos en god slagter eller et supermarked, du har tillid til. Ellers risikerer man at stå juleaften med en flæskesteg, der er tør, og svære, der er som gummi.
Når man så står med den gode kamsteg, kan det svare sig at udbene den, dvs. fjerne de ben, der ligger i bunden af stykket. De kan bruges en anden dag som revelsben. Derefter drysser man stegen med groft salt og sikrer sig, at saltet kommer godt ned mellem sværene. Ovnen varmes op til 200 grader, en bradepande med vand placeres i bunden af ovnen, stegen ovenpå, anbragt på en rist.
Her steger den så 1 time og 40 minutter, hvorefter den tages ud og hviler 20-30 minutter. Den tid kan man så bruge på at si fedtet fra skyen i bradepanden og bruge skyen til at lave den gode brune sovs, som hører sig til, og naturligvis de brune kartofler og hvad, man ellers plejer at servere til flæskestegen. God jul!