Tekst og foto: Flemming Lehrmann
København har noget, som meget få andre storbyer har, og som mange storbyer misunder København. København har ved skæbnens gunst fået bevaret mere end halvdelen af sit 1600-tals fæstningsanlæg, hvor især Christianshavns Vold, men også Kastellet er enestående. Fra 1692 til 1865 var København omgivet af voldgrave og 26 bastioner, hvoraf de 13 stadig eksisterer, nemlig hele Christianshavns Vold inklusive Sixtus yderst på Nyholm.
Allerede fra midten af 1100-tallet var København en befæstet by med lave volde omkring og kun mod landsiden. Så kom Absalon til byen for 850 år siden, og han byggede borg på Slotsholmen samtidigt med, at byen udvidedes til området fra Løngangsstræde over Vester Voldgade, Nørre Voldgade, Gothersgade, Kongens Nytorv til Vingårdsstræde, så nu var København beskyttet både mod land- og søsiden. Byen var stadigvæk omgivet af et voldanlæg, som igennem tiden blev udbygget og forbedret senest i slutningen af 1500-tallet, og denne udstrækning af byen holdt, suppleret med diverse opfyldninger, lige til midten af 1600-tallet.
Christian d. IV, som jo blev konge i 1588, udbyggede Rigets flåde. Farvandet mellem Slotsholmen, Bremerholm og byen var blevet alt for snævert, så en ny flådehavn blev anlagt på Slotsholmen der, hvor Bibliotekshaven ligger i dag, og det var på ydersiden af Slotsholmen. Nu havde Christian et problem. Flådehavnen lå ubeskyttet ud mod det åbne farvand, og det krævede, at der måtte bygges et fæstningsværk, så fjenden ikke fik let adgang. Løsningen blev fæstningsbyen Christianshavn med volde omkring, og arbejdet påbegyndtes i 1618. Christianshavn blev ikke bare en fæstning, det blev også en by, oprindeligt med købstadsstatus.
Solnedgang over Volden
Det første Christianshavn gik fra Store Sønder Voldstræde til Bådsmandsstræde og var omgivet af 5 bastioner. Af dem er der 2 tilbage, det i ombygget stand. Den ene er Løvens Bastion, den anden Elefantens Bastion, og de ligger på hver sin side af den nedrevne Amagerport, som lå tværs over Torvegade, der hvor vagthuset eller Acciseboden nu ligger.
København blev for snæver, der skulle mere plads til. Christian d. IV påbegyndte i 1647 en forlængelse af volden fra Gothersgade til Kastellet ind mod land. Siden, i 1670, blev volden forlænget fra Løngangsstræde til Langebro, så kvarteret omkring Frederiksholms Kanal opstod, og på den anden side af vandet blev volden omkring Christianshavn forlænget, idet Panterens Bastion blev omlagt, og Enhjørningens og Kalvebod Bastion blev anlagt.
Efterhånden som havnen mudrede til nede ved Slotsholmen og Bremerholm, måtte Flådens skibe forlægges til Hukken, der hvor nu Nyholm ligger. Det medførte, at Christianshavns Vold måtte videreføres fra Løvens Bastion ud til Quintus Bastion, et anlæg, som Christian d. V lod udføre fra 1682 til -92. Siden kom Sixtus på Nyholm til i 1739.
Frem til 1856 opretholdtes Københavns Volde som militære anlæg, selvom også civile fik adgang til at benytte dem. Der blev opført møller i mange af bastionerne, og det var populært at gå tur på voldene. Så overtog kommunen efterhånden en stor del af arealerne, hvor parkerne Østre Anlæg, Botanisk Have, Ørstedparken og Tivoli blev anlagt, mens Christianshavns Vold forblev en del af Københavns befæstning, og det blev vel egentlig anledningen til, at den er så velbevaret. I 1909 blev demarkationsservitutterne for volden ophævet, men først i 1916 åbnedes Løvens Bastion omkring Lille Mølle. Så blev strækningen omfattende Elefantens Bastion fra Torvegade til Panterens Bastion, som rummede Hærens Skydeskole for Håndvåben, åbnet for offentligheden i 1918, og siden blev resten op til Kalvebods Bastion og Langebro åbnet i 1925. Dengang i 1909 var luften over Kalvebod Bastion så ren, at der blev opført et tuberkulosesanatorium oppe på voldkronen, som i dag er blevet til en børnehave.
Resten af Christianshavns Vold fra Ulriks Bastion, hvor Bådsmandsstrædes Kaserne lå, og de næste 4 bastioner frem mod Frederiks Bastion forblev under Hæren indtil 1971, da kasernen blev rømmet, og christianitterne holdt deres indtog. Det må siges, at de tog for sig af retterne, for ikke alene kaserneområdet blev besat, også bastionerne, redanerne og enveloppen på den anden side af voldgraven blev en del af Christiania. De sidste to bastioner Charlotte Amalies og Quintus tilhørte Marinen, hvor der blandt andet var ammunitionsmagasiner; men nu er også Holmen bortset fra Nyholm rømmet. Endnu råder Forsvaret over én bastion, og det er Panterens Bastion, som nu benyttes af Hjemmeværnet.
Gå en tur fra Langebro ad volden til Torvegade. Husk lige at falde ind hos Rabeshave i Enhjørningens Bastion. Kryds så over Torvegade og besøg Løvens Bastion. Om sommeren kan man nyde en udendørs forfriskning på Lille Mølle. Så kan turen gå videre op til Quintus, og tilbage skal man lægge turen ad ”Den dækkede Sti” på den anden side voldgraven, hvor de gamle magasinbygninger ligger inde i redanerne. Lidt uhygge møder man på vejen. 2. redan lå tilstrækkeligt væk fra alting, så man fandt stedet egnet til at opføre et lille skur med hældende betongulv, og her blev de dødsdømte landsforrædere fra besættelsen henrettet. Når man så kommer ned til Christmas Møllers Plads, kan turen gå hen til Ravelinen, en hyggelig restaurant.
Volden har en enestående beplantning, som trækker spor tilbage til tiden, da volden blev anlagt. Smukt er der, når hvidtjørnen blomstrer, og det samme gælder, når de mange roser står i blomst. Altid er der noget, der blomstrer. Også fuglene på volden og i voldgraven er værd at se. Der er selvfølgelig ænder og svaner, men der er også mange andre arter af svømmefugle. Gæs ruger på volden, og oppe i træer og buske kan man finde spurve og mange andre fugle, selv flagspætten kan man være heldig at se.
Når man så er mæt af indtryk, kan man sætte sig i solen på en af de mange bænke og gøre op med sig selv, om nu også Københavns Kommune og Staten har varetaget et af byens overhovedet vigtigste fortidsminder på en anstændig måde, eller?
For københavnerne kunne Christianshavns Vold blive et af de bedste rekreative områder i klasse med Kongens Have og Fælledparken, hvis der ellers blev gjort en indsats. Heldigvis har vi da strækket fra Kalvebod Bastion til Løvens Bastion, og det besøges og fotograferes af et utal af turister.