Det Kongelige Teater
Børsen
Carlsbergs heste
Christiansborgs tårn med flag
Gardehusarregimentet til hest
Gefionspringvandet
Den Kongelige Livgarde på Rosenborg
Frederiksholms Kanal
Lurblæserne ved rådhuset

-er skuespiller, instruktør og forfattersoren hauch

Tekst: Connie Christensen - Foto: Henrik Ploug

Søren Hauch-Fausbøll har levet for teatret i mange år og spillet et alsidigt repertoire, både morsomt og alvorligt, for børn og voksne, men altid med den særlige ægthed og sødme, der er karakteristisk for ham. Revyer og teater som f.eks. rollen som Glistrup i stykket ”Simon Spies” på Østre Gasværk. Og så kommer vi naturligvis ikke uden om Bamse, DR’s store, gule bjørn, som Søren har arbejdet med i 36 år. Men nu er der nye ting på vej, følg med nedenunder, hvor Søren fortæller:

Har du altid haft legebarnet og skuespilleren i dig?

”Ja, det har jeg. Jeg startede i børnehaven med at optræde for mine legekammerater, som klovn. Jeg vidste allerede dengang, at jeg ville være skuespiller eller cirkusklovn. Jeg lavede teater hele min barndom, hvor jeg selv skrev stykker og lavede en teatergruppe med nogle af mine skolekammerater. Vi turnerede rundt på Bornholm, hvor jeg jo kommer fra, og spillede på skoler, biblioteker og lignende. Jeg lavede teater hele tiden, også i gymnasiet, og det kostede noget på karaktererne!

Mens jeg gik i gymnasiet, var der en teatergruppe, der hed Ø-gruppen, som var en professionel teatergruppe, som skulle turnere rundt i hele landet med børneteater. Der startede jeg, mens jeg gik i 3.g, og da jeg blev færdig som student, blev jeg fast medlem af Ø-gruppen. I 1980, før jeg kom på teaterskole, blev jeg medlem af Dansk Skuespillerforbund, så jeg har faktisk levet af at være skuespiller siden 1980. Jeg kom på teaterskole i 1983 og var glad for det, selv om jeg kunne meget i forvejen igennem mine mange år med teater.
soren hauch3
Søren i Bornholmerrevyen

Inden teaterskolen havde jeg, ud over mit teater, også lavet børne-TV, ”Goddag-Goddag”, som Thomas Vinding optog på Bornholm. Jeg var dukkefører i en kæmpekålorm. Thomas Vinding var glad for det, jeg havde lavet, så i 1982 blev jeg ansat til et TV-program, der hed ”Døren går op”, hvor der skulle være en stor bamse. Thomas spurgte, om jeg ville være med, og jeg sagde, at DET ville jeg gerne! Siden har jeg været inde i den bamse – 33 år! Jeg holdt ganske vist en pause efter 10 år, men så har jeg været med til at oplære nye Bamser, indtalt lydbøger, lavet lyd til Bamse-spillet og en masse andet. De sidste 10 år har jeg været inde i Bamse igen, fordi vi har lavet Bamse-ballet på Det Kgl. Teater, Bamse og Kylling-koncert i Koncerthuset med DR’s Underholdningsorkester og ikke mindst Cirkus Summarum, som forestås af DR’s Big Band sammen med Muskelsvindfonden. Det er 7. år, vi laver Cirkus Summarum, og det bliver større for hvert år.”

Ud over rollen som Bamse har du faktisk lavet mange andre ting, bl.a. revy. Er det noget, du vil fortsætte med?

”Jeg har lavet 18 revyer, 9 af dem på Bornholm, og nogle i Sønderborg. Jeg skal til efteråret lave revy på Menstrup Kro ved Næstved. Men jeg må erkende, at cirkus har bidt sig fast i mig. Jeg er begyndt at skifte hest og har nu min egen klovn i Cirkus Summarum sammen med Bamse, som vel også er en klovn. Jeg er også kommet ind på uddannelsen som hospitalsklovn i organisationen Danske Hospitalsklovne, som jeg skal starte på til april. Det glæder jeg mig vanvittigt meget til. Det er et nåleøje at komme igennem til uddannelsen, for det er blevet en stor og vigtig uddannelse. Klovnene gør en kæmpeforskel for de syge, indlagte børn. Der var 92 ansøgere, og vi var kun 6, der kom igennem. Uddannelsen varer lidt over et år. Jeg har været føl hos nogle hospitalsklovne på Rigshospitalet og fulgt deres arbejde. Det er fantastisk, hvordan de kan påvirke både børnene, de pårørende og personalet. Det er noget andet at være hospitalsklovn end en klovn i cirkus, fordi det på hospitalet er barnet, der er i centrum, og ikke klovnen. Man skal lære at aflæse, hvordan barnet har det. Og man skal rustes mentalt til at klare, at et barn, som man kommer til at kende rigtigt godt, har det dårligt og måske ikke overlever.


soren hauch2

Jeg er også blevet medlem af Klovne uden Grænser, som tager ud i verdens brændpunkter, hvor der er flygtningelejre p g a krig, hungersnød eller andre naturkatastrofer. Klovnene optræder for alle de børn, der sidder i fangelejre rundt omkring. Klovne uden Grænser er en svensk underafdeling af Clowns without Borders, som er en verdensomspændende organisation. Jeg vil gerne være med til at opbygge en dansk/sydsvensk afdeling. Det er ulønnet, men dog sådan at man får rejsen frem og tilbage betalt, og når man kommer hjem igen, får man 400 kr. i diæter pr. dag, man har været af sted. Jeg tror, jeg kan passe mine klovnejobs ind i min øvrige skuespillerkarriere, som jeg gerne vil fortsætte.”