Rødbedesild til Julebordet -en opskrift fra Husmann's Vinstue.
Blandt de københavnske frokostrestauranter rager Husmanns Vinstue op i særklasse. Ikke fysisk, for restauranten ligger i kæl- deren i Larsbjørnsstræde
2, og her har den ligget siden 1907, hvor Ernst Carl Husmann havde flyttet sit vinhandlerfirma fra 1888 til Larsbjørnsstræde. Interiøret har kun gennem- gået få forandringer siden.
Til rødbedesild, 4 personer, beregnes:
2 rødbeder, der koges, afkøles, skrælles og skæres i tern
2 æbler, skæres i tern med skræl, 4 fileter af marineret sild, men andre sild kan bruges, efter smag
Ca. 1 dl. Mayonnaise
Sød eddikelage.
Sildefileter lægge til afdrypning i et klæde i god tid inden brug. Tørres godt af. Det hele lægges sammen i et fad: sild i hele fileter, dressing, sild, dressing, afslut med dressing. Dressinglaget skal være rimeligt tykt, ca. 2-3 cm. Skal stå i køleskab i hvert fald et døgns tid for at trække smag.
De hakkede rødbeder blandes i dressingen, der røres af mayonnaise, der iblandes en kogt, sød lage, hvor rødbederne har lig- get og syltet et døgns tid. Ikke for meget lage, dres- singen skal være ret fast. Tilsættes salt og peber efter smag. Lagen laves af eddike, der koges op med sukker, nelliker, allehånde, peber, løg.
Johnny er leder og ejer af Husmann's Vinstue
Æbler skæres i tern med skræl på, det holder på faconen og giver mere smag .
Rødbedesilden anrettes med rugbrød, dild, ekstra hakkede rødbeder, kapersbær og hårdkogt æg .
På tavlen over dagens tilbud finder man af og til ekstra retter, som ikke indgår i det normale spisekort. En sådan ret kan være rødbedesild, som er en frisk variant af den klassiske sildemad.
Tekst: Connie Christensen - Foto: Henrik Ploug