nicolas bro2

FILMBRANCHEN BLØDER

Der er krise både i Hollywood og den danske filmbranche. Det er i forvejen ikke nemt for skuespillere at sikre en stabil økonomi, fordi branchen er så usikker. Hvornår kommer den næste rolle? Bliver det bare en birolle, der ikke giver nok penge? Hvordan overlever man imellem jobs?

Selv for en respekteret og erfaren skuespiller med mange priser i bagagen, herunder 2 Bodil-priser og 3 Reumert-priser, er det svære tider. Nicolas Bro, for det er ham, der udtaler sig, fortæller, at krisen tog sin begyndelse, da branchen blev coronalukket, og det har vist sig svært at få publikum ud i biografer og teatre igen. Så fulgte den langvarige konflikt mellem streamingtjenester og filmfolk. Konflikten begyndte sidste år og er ikke løst endnu, tværtimod har den bredt sig internationalt, hvor både skuespillere og manuskriptforfattere er gået i strejke.

For Nicolas Bro har det betydet, at opsparingen er væk. Det har også betydet, at skuespilleren nu søger væk fra filmbranchen og tilbage til teatret, hvor han tidligere har fejret mange triumfer. Det er dog heller ikke uden problemer, for lønningerne i teaterverdenen er ikke prangende. Nogle kan være OK som en normal dansk løn, mens andre lønninger er meget lave.

filmhold

Konflikten i branchen har også betydning for f.eks. Biennalen i Venedig, verdens ældste filmfestival, der netop er startet. Her frygtede man, at de store stjerner ville udeblive og dermed tage noget af stjernestøvet af arrangementet. Helt så galt er det dog ikke gået, enkelte skuespillere, der har kontrakt med producenter, der ikke er i konflikt, kan møde op uden at få problemer med de faglige organisationer, heriblandt danske Mads Mikkelsen.

Tekst: Connie Christensen - Foto: Henrik Ploug