kbh mus sep23 4

København på landet? Københavns Museum sætter fokus ”På landet” ifbm. Golden Days festival 1.-17. september

Golden Days festivalen har i år temaet ”På landet” – men hvad har det med København at gøre? Faktisk en del, hvis man tager de historiske briller på. Alene inden for sine nuværende grænser havde byen indtil for 100 år siden store områder, hvor der var landbrug med græssende dyr og nyttehaver med rabarber.

For ikke at tale om de planter og frø, der fandt vej til middagsborde og dyrehold – og ned i lokummerne. Arkæologiske fund af bl.a. dyreknogler viser, hvordan landet holdt sit indtog i byen for århundreder siden – nogle gange ret bogstaveligt, da levede både grise og køer i byens huse!

I de to uger, festivalen varer, byder Københavns Museum bl.a. på en alternativ havevandring ”på stenbroen”, udforskning af jordfund, lancering af den officielle festivalbog og byvandringer om Nørrebros og Vesterbros forvandling.

kbh mus sep23 2

GRATIS: HVOR LIGGER PROVINSEN? Kom med til talk og boglancering

Kom og udforsk, hvad der gemmer sig under vores fødder! Fundvask i Arkæologisk Værksted

Lørdage og søndage fra 2.-17. september kl. 12-16

Under temaet ”jord under neglene” byder Arkæologisk Værksted på muligheden for at deltage i vask af arkæologiske fund fra København. Potteskår i forskellige former, farver og mønstre. Dyreknogler fra køer, får og fisk. Slidte sko, hvide piber og rustne søm. På med et par blå handsker og udforsk fortiden sammen med arkæologerne! Kig forbi, når du har tid.

Der er fri adgang til Arkæologisk Værksted, når du har købt billet til Københavns Museum (køb billet her: Entrébillet (kk.dk) – gratis adgang for børn og unge under 18 år.

Byvandring: Vesterbros forvandling – aspargesbede, slagtehuse og mondæn bydel (NB! Få billetter tilbage)

Lørdag 2. september kl. 11-13

Engang græssede køerne langs jernbanevolden og i Dannebrogsmarken ved den nuværende Dannebrogsgade. Der blev opdrættet karper og dyrket asparges i bydelens haver. Samtidig var Vesterbro centrum for Københavns forsyning af kød og præget af slagtehuse og kreaturhandlere. Hør Jakob Ingemann Parby, museumsinspektør på Københavns Museum, fortælle om den dramatiske forvandling fra landlig forstad til tætbebygget kunstner- og arbejderkvarter fra midten af 1800-tallet. Og om naturens placering i byfornyelsen og nutidens Vesterbro. Byvandringen bygger bl.a. på hans bog ”Den grænseløse by” fra Gads Forlag.

kbh mus sep23 3

Køb billet inden byvandringen her: Byvandring: Vesterbros forvandling - aspargesbede, slagtehuse og mondæn bydel - Københavns Museum - Aktiviteter og omvisninger (kk.dk)

Gå på havevandring i Indre By

Fredag 8. og søndag 10. september kl. 15-16.30

Kom med på en frodig havevandring mellem fire haver i Københavns Kulturkvarter. På vandringerne kommer vi forbi Københavns Museums Historiens Have, der er sået efter fund af frø i latriner fra 1600- og 1700-tallet i Pilestræde, vi gør stop ved Det Kongelige Biblioteks Have, Thorvaldsens Museum og værket ’Thorvaldsens Wheats’, som er en del af udstillingen Flora Italica, samt Nikolaj Kunsthals genopførsel af Peter Bonnéns Kornmark fra 1975. Vandringen afsluttes med et forfriskende glas til ganen. 

Køb billet til 8. september: Byvandring: Havevandring i indre by - Københavns Museum - Aktiviteter og omvisninger (kk.dk)

Køb billet til 10. september: Københavns Museum - Aktiviteter og omvisninger (kk.dk)

Udstilling: Da København blev Wonderful: Plakatkunstneren Ib Anton

Jyske Ib Antoni tegnede hundredvis af ikoniske plakater og var i efterkrigstiden en fast del af den gruppe, der sammen med Udenrigsministeriet, Københavns Turistforening og Landbrugets Afsætnings[1]råd udførte en storstilet reklamekampagne, der skulle sælge Danmark og ”Wonderful Copen[1]hagen” til udlandet. Både for at hente turister hertil og for at skabe eksportfremstød for danske varer og produkter som smør, bacon, pels og design. Antonis plakater hang i alle verdens stor[1]byer – fra New York til Monte Carlo – men gik siden i glemmebogen. Genopdag Antonis forunderlige univers i denne omfattende udstilling.

Byvandring: Nørrebros forvandling – græssende køer, rygende skorstene og Superkilen (NB! Få billetter tilbage)

Lørdag d. 16. september kl. 11-13

Engang var Nørre Fælled fyldt med græssende køer, kvæg og heste og Nørrebro en lille forstad, hvor flere indbyggere ”dyrkede kål i egen have” eller drev gartnerier. Hør Jakob Ingemann Parby, museumsinspektør på Københavns Museum, fortælle om Indre Nørrebros dramatiske forvandling fra landlig forstad til tætbebygget industri- og arbejderkvarter, som skete fra midten af 1800-tallet. Hør også om naturens rolle i nutidens ”Byggeren”, Hans Tavsens Park og byhaven i Superkilen. Ruten går fra Sankt Hans Torv til Superkilen. Byvandringen bygger bl.a. på hans bog ”Den grænseløse by” fra Gads Forlag.

Køb billet inden byvandringen her: Byvandring: Nørrebros forvandling – græssende køer, rygende skorstene og Superkilen (kk.dk)

UDSOLGT: Kakkelworkshop med historiske planter

Torsdag 14. september kl. 17-20 

UDSOLGT: Foredrag og workshop: Mos, most og vin – bliv klogere på æblets historie og brug

Torsdag 7. september kl. 17-20

Tekst og foto: Københavns Museum