kampvogn

Norge sender kampvogne til Ukraine.

I leverancen indgik også fire såkaldte støttekøretøjer, skriver det norske forsvar i en pressemeddelse.

Foruden donationen har Norge øremærket penge til at købe ammunition og reservedele til de otte kampvogne.

»Det er vigtigt for norsk og europæisk sikkerhed, at Rusland ikke vinder frem med sin aggression mod Ukraine,« lyder det fra Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram i pressemed-delelsen i forbindelse med leverancen.

Norge annoncerede sine planer om at sende kampvogne til Ukraine 25. januar, men det var på daværende tidspunkt uvist, hvor mange kampvogne der var tale om.

Kampvogne er en vigtig strategisk brik i en krig – blandt andet fordi, de relativt hurtigt kan bevæge sig over store afstande og samtidig bekæmpe mål, der er langt væk.

Leopard 2-kampvognen er meget moderne og udmærker sig ved at være meget mobil, godt pansret og udstyret med en særlig effektiv kanon.

Udover kampvognene sende Norge to af de såkaldte NASAM-missilsystemer til landet. De skal efter planen leveres i løbet af foråret.

Norge har nok sammenlagt givet 300 millioner dollar til militær støtte af Ukraine i krigens første år.

Storbritanniens Challenger-kampvogne er ankommet til Kyiv.

Det oplyser en talsperson for forsvarsministeriet i Ukraine mandag aften.

- De er allerede i Ukraine, siger Iryna Zolotar.

Det er forventet, at kampvognene skal tage del i modoffen-siven mod Rusland.

Den ukrainske forsvarsminister sagde tidligere mandag, at han har inspiceret den "nye tilføjelse" til landets styrker. Den tilføjelse tæller både Challenger-kampvognene og blandt andet også den tyske Marder-kampvogn.

Fra USA modtager Ukraine de pansrede køretøjer Cougar og Stryker.

- For et år siden havde ingen troet, at støtten fra vores part-nere ville være så stærk, skriver den ukrainske forsvars-minister, Oleksij Reznikov.

Tekst: Connie Christensen - Foto: Tysk Forsvar