den fr okt22

Foto af Censorkomiten

KUNSTNERNES EFTERÅRSUDSTILLING 2022

Udstillingsperione: 30. oktober - 20. november

Udstilling på tværs
I 122 år har Kunstnernes Efterårsudstilling fungeret som en spirekasse for kunstneriske talenter og traditionen tro vil man igen i år kunne opleve forskellige kunstneriske udtryk og værker, der udstilles i en samlet udstilling i Den Frie Udstillingsbygning. Værkerne til udstillingen bliver udvalgt alene på deres direkte udtryk og kunstneriske kvalitet, da censorkomitéen hverken har kendskab til kunstnernes navn, køn, etnicitet, uddannelse eller baggrund, hvilket skaber en unik demokratiske proces omkring kunsten og en særlig diversitet iblandt de udstillende kunstnere.

KE er vigtig, fordiK alle kan søge. Det er essentielt, at der findes et open call, hvor ansøgningerne ikke styres af CV, portfolio og en masse flotte ord.

Siska Katrine Jørgensen, Kunstner og del af censorkomitéen

Betydningen af KE gennem tiden er ikke til at tage fejl af, da man på listen over tidligere debutanter og udstillere finder et væld af historiens markante kunstnere så som Anne Marie Carl-Nielsen, Wilhelm Freddie, Sonja Ferlov Mancoba, Poul Gernes og Jeannette Ehlers. I år har billedkunstnerne Adam Christensen, Siska Katrine Jørgensen, Heine Kjærgaard Klausen, Christian Schmidt-Rasmussen og kurator Tone Bonnén stået for udvælgelsen. 

”Ved at tage på KE får man en unik chance for at se et bredt udvalg af al den kunst, der lykkeligvis bliver lavet rundt omkring i landet, men som ikke nødvendigvis får plads i de udstillinger, man ellers kan besøge på de etablerede institutioner. 

Tone Bonnén, Kurator og del af censorkomitéen

Du kan læse mere censorerne på KE’s Instagram. 
 
En mere solidarisk og demokratisk udstilling 
Som den første af landets censurerede udstillinger har KE i år valgt at indføre honorarer til de udstillende kunstnere for at sende et vigtigt signal om at gøre udstillingen mere solidarisk. 

“KE har altid været en demokratisk og inkluderende platform på en lidt elitær kunstscene. Her har alle – uanset køn, alder, etnicitet og baggrund – kunnet søge og få chancen for at udstille deres værker. I den ånd har vi valgt at sløjfe vores to priser - KE-prisen og CCA Andratx-prisen, som på en måde har været en konkurrence i konkurrencen, og i stedet prioriteret at alle, der bidrager til vores fantastiske udstilling, får det samme beløb og anerkendelse,” 

Oscar Yran, KE's forperson 

Du kan læse mere om de nye honorarer på idoart.dk, Kulturmonitor og Kunsten.nu. 

Fernisering: Lørdag d. 29. oktober, kl. 13-18.
Udstillingsperiode: 30. oktober - 20. november, 2022.
Adresse: Den Frie Udstillingsbygning, Oslo Plads 1, 2100 København.
Åbningstider: Tirsdag-søndag: kl. 12-18 og torsdag: kl. 12-21. 

Yderligere info: 
Kunstnernes Efterårsudstilling (KE) er en censureret gruppeudstilling for samtidskunst. KE blev dannet i 1900 som et alternativ til Charlottenborgs Forårsudstilling, der på det tidspunkt kun antog værker fra akademistuderende. Siden da har KE levet som en demokratisk foranstaltning og en døråbner ind til den professionelle kunstverden, idet alle kan få deres værker professionelt kunstfagligt bedømt uafhængigt af netværk og baggrund. KE bliver afholdt i Den Frie Udstillingsbygning i København. 

Årets censorkomité: 
Billedkunstnerne Adam Christensen, Siska Katrine Jørgensen, Heine Kjærgaard Klausen, Christian Schmidt-Rasmussen og kurator Tone Bonnén. 

Offentlige omvisninger:
Søndag 30. november kl 14, ved kunstner og censor Christian Schmidt-Rasmussen
Søndag 6. november kl 14, ved kurator og censor Tone Bonnén

Tilgængelighed: 
Den Frie har gode faciliteter for personer med handicap og funktionsvariationer. En rampe til højre for indgangen giver adgang for kørestolsbrugere samt barnevogne, og mekaniske lifte gør det muligt at overkomme niveauforskelle i udstillingsrummene. Desuden er der et stort handicaptoilet til rådighed. Spørgsmål om adgangsforhold rettes til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.