drloge 1

Dronningens loge og balkonfoyeren på Gamle Scene nyrestaureret til regeringsjubilæet.
Kongelogen med tilhørende gemakker og balkonfoyeren på Det Kongelige Teaters Gamle Scene har gennemgået en større istandsættelse og restaurering og fremstår nu i original form til Dronningens 50-års regeringsjubilæum den 10. september – til glæde for både Hendes Majestæt Dronningen og publikum.

Det bliver en helt nyistandsat kongeloge, Dronningen kan træde ind i, når regeringsjubilæet fejres på Gamle Scene den 10. september. Logens gemakker og indgangsparti samt den rigt udsmykkede balkonfoyer med udsigt til Kongens Nytorv, som teatrets besøgende har adgang til, har gennemgået en omfattende restaurering, så de historiske rum nu fremstår i deres originale form. Rummene, der er unikke, kulturhistoriske arkitekturperler, supplerer Gamle Scenes imponerende tilskuerrum, hvor museloftet, prosceniet og udsmykningerne på balkoner og vægge blev renoveret i 2019.

drloge 3

Tre fonde, VILLUM FONDEN, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Knud Højgaards Fond, er gået sammen om at støtte projektet, så kongelogen, de kongelige gemakker og balkonfoyeren kunne stå klar som en gave til Dronningen og publikum i forbindelse med regeringsjubilæet.

”Fondenes opbakning til det nødvendige restaureringsarbejde på Gamle Scene har været overvældende. Deres åbenlyse engagement i projektet er af stor værdi for Det Kongelige Teater, men lige så meget for de mange gæster fra ind- og udland, der i årene fremover vil besøge Gamle Scenes balkonfoyer, et af de mest stemningsfulde rum, vi overhovedet har. Med fejringen af H.M. Dronningens jubilæum og en storslået gallaforestilling har vi den bedst tænkelige anledning til at vise det færdige arbejde frem,” udtaler teaterchef Kasper Holten.

Renoveringen af de historiske rum er blevet løst i et tæt samarbejde mellem Den Kongelige Bygningsinspektør og Det Kongelige Teater med hjælp fra Nationalmuset og en lang række specialister på området.

drloge 2

Om Dronningens loge og gemakker og balkonfoyeren 
Det Kongelige Teaters Gamle Scene på Kongens Nytorv blev opført i 1872-74 efter forbillede af 1800-tallets store, europæiske teaterbyggerier og i historicistisk stil, og bygningen blev fredet i 1985.

Dronningens gemakker er bemalet med lette og fine udsmykninger med inspiration i pompejanske dekorationer. Loftet er dekoreret med det kongelige monogram og blå medaljoner malet med vingede putti som de fire årstider, og væggene er beklædt med silketapeter. Indgangen til dronningeværelset med vestibule er rigt udsmykket med vægge, der imiterer marmor i adskillige nuancer og et loft med mæanderborte og blomsterranker. Kongelogen er enkelt udsmykket i rødt og guld.

Balkonfoyeren er udført i renæssance-imiterende stil. Loftet består af kassetter med figurerer og ornamenter i stuk på en forgyldt bund. Fra loftet hænger tre store prismelysekroner, og forgyldte elementer beklæder vægge og loft. De feltinddelte vægge er dekoreret med marmorering og intarsia, og niveauet af de malede dekorationer i rummet er efter danske standarder meget høj. Rummet er indrettet med buster af danske teaterkoryfæer og i rummet står en kopi af Bissens marmorstatue af Johanne Luise Heiberg, som blev skænket til teateret i 1892.

Foto: Det Kongelige Teater/Maria Albrechtsen Mortensen