niko k okt22 1

Anna Ørberg graver dybt i kaninhullet i forbindelse med sin første institutionelle soloudstilling Tech-High!, der skildrer bagsiden af den hyperteknologiserede verden, der omslutter os. Udstillingen er kurateret af Anders Kjær Rasmussen og Emil Busch Madsen og kan opleves i Nikolaj Kunsthal fra 17. september til 22. januar 2023.

Kaninmøde i Algorithms Anonymous
Algoritmer er komplicerede matematiske modeller, der styrer alt fra googlesøgninger til monitorering af forbrugeradfærd, finansiel spekulation og overvågningsudstyr. Programmeret af mennesker dirigerer algoritmer den allestedsnærværende computerteknologi. Modellerne er skabt af techvirksomheder og militære institutioner med forskellige dagsordener og er baserede på kalkulerede skøn, hvorfor de langt fra er neutrale.

niko k okt22 2

Anna Ørbergs udstilling Tech-High! indeholder et videoværk, der viser seks algoritmer klædt i kaninkostumer. De er samlet i et lukket rum til et AA-møde - hos Algorithms Anonymous. I den lille sluttede kreds deler de deres historier og benytter AA’s tolv trin til personlig bedring. De bearbejder hver deres dystre fortid ved at se den i øjnene. De er algoritmer, der har været involverede i aktiviteter som dataindsamling, manipulation af gældsbeviser og dronekrigsførelse. Handlinger der har ført dem dybt ned i kaninhullet, og som de først nu forstår konsekvenserne.

Filtrede organiske fibre
Udstillingen Tech-High! viser også en filtskulptur, der bidrager til at fastholde beskueren i den materielle verden. Skulpturen tager form efter en scene fra en præsentationsvideo af det nye sociale medie Metaverse, hvor alt samvær er begrænset til virtual reality. I modsætning til vævning og lignende tekstilproduktion, der er baseret på en pixelstruktur og derfor har en tæt forbindelse til det digitale, fremstilles filt ved at filtre organiske fibre sammen til en tilfældig og uforudsigelig masse.

Anna Ørbergs filtskulptur kan ses som en appropriation af Metaverses grundlægger, Mark Zuckerbergs, fremtidsvision for internettet. I udstillingen er figuren ikke længere en digital simulation, men rummer i Anna Ørbergs version en taktil og æstetisk kvalitet, som kun kan opleves i den fysiske verden.

Om udstillingens titel forklarer Anna Ørberg;
”Titlen Tech-High! refererer ikke kun til avanceret højteknologi, men bliver med sin omvendte ordstilling et udtryk for besættelsen af at blive høj af den allernyeste teknologiske udvikling. Titlens ordspil leger med techgiganternes krampagtige forsøg på at holde rusen i live med opfindelser som web3, blockchain og NFT’er og med forbrugerens desperate higen efter de dopaminudløsende
notifikationer. Samtidig peger den på vores frygt for at skulle undvære noget, hvis vi gør op med paradigmet om evig vækst”.