teatermus ny sal aug22

Hofteatrets mere end 250 år gamle interiører gemmer på mange historier og myter. Her i nyhedsbrevet har vi tidligere fortalt om Frederik VII og grevinde Danners hemmelige trappe og fundet af de såkaldte satanmønter. Denne gang gælder det historien om det rum, som i teatrets storhedstid var omklædningsværelse, og som sidenhen blev direktør Peter Christensen Teilmanns kontor. Nærmere betegnet gælder det rummets grønne tapeter, der rummede et særligt giftigt levn fra fortiden: Arsenik.

Det, der var Hofteatrets omklædningsværelse i teatrets storhedstid i starten af 1800-tallet, blev også iklædt arsenholdige tapeter. De forblev på væggene, helt indtil direktør Peter Christensen Teilmann for godt ti år siden flyttede ind i det gamle værelse for her at indrette sit kontor.

teatermus tapet

Mistanken om arsenik i tapeterne affødte, at Teknologisk Institut dengang blev hidkaldt med henblik på at få undersøgt og analyseret sagen.

Analysen var klar. Tapetets farvestof var Scheelegrønt og indeholdt relativt høje koncentrationer af arsen og kobber.

Konklusionen var dermed også klar: Hvis tapetet allerede var blevet eller ville blive udsat for fugt og angrebet af skimmelsvamp, ville det potentielt afgive giftige gasarter, som ville være sundhedsfarlige, hvis ikke ligefrem dødelige.

teatermus dor

Det, der dengang var et nyinstalleret sprinkleranlæg, havde et stykke tid inden fejlagtigt udløst vand fra sceneloftet. Det resulterede i en vandskade i selve teatersalen, som Teilmanns kontor delte væg med. Derfor var risikoen alvorlig, og situationen måtte håndteres. Tapeterne måtte helt fjernes, da det ikke ville være nok blot at overtapetsere eller overmale dem.

De grønne tapeter fra det tidlige 1800-tal havde imidlertid også kulturhistorisk værdi som et element i fortællingen om Hofteatrets bygnings- og kulturhistorie.

Så selvom tapeterne på væggene skulle fjernet, fik tapetet på døren ind til rummet lov at blive siddende. Døren skulle nemlig gemmes med sigte på konservering, så den sidenhen kunne vises frem som en kulturhistorisk reminiscens og formidles for kommende besøgende.

Døren blev dermed afmonteret og lagt i depot. En sluse blev bygget op om kontoret og to kyndige fagpersoner iklædt beskyttelsesdragter og støvmasker brugte en uge på at nedtage og bortskaffe tapetet og afrense det tilbageværende træværk.

Myten om det grønne tapet havde altså hold i virkeligheden, og nu udgør den endnu et kapitel i den moderne fortælling om Hofteatrets bygnings- og kulturhistorie – den fortælling, som vi glæder os til at dele med offentligheden, når Hofteatret genåbner.

Direktør Peter Christensen Teilmann er vært og foredragsholder ved en række forskellige arrangementer i de kommende måneder.

Torsdag 18. august fortæller han om det store restaureringsprojekt i Hofteatret ved Københavns Kulturkvarters torsdags pop-up-bar i Det Kgl. Biblioteks Have.

Tirsdag 6. september og onsdag 7. september er han guide på en specialudgave af den kulturelle slentretur Det skjulte Slotsholmen og de oversete kvinder under Queens, Golden Days 2022.

Siden følger flere foredrag om Hofteatret og om Holberg og dansk teater til tiden gennem 300 år som led i fejringen af dansk teaters 300 års jubilæum.

Husk også, at Teatermuseet i Hofteatret er medkurator og -producent på udstillinger – både i Aarhus og på Skagen Museer.