kbh mus maj22 konge

Byen bliver til 1000-1200 – København og historien 

På en aprildag i 2011 fandt arkæologer dele af et menneskeskelet i forbindelse med udgravningen til metroen ved Rådhuspladsen. Fundet skabte undring – hvorfor var der en grav uden for byen? Arkæologerne fortsatte arbejdet og fandt yderligere ti grave og tegn på endnu flere.

Disse fund ændrede billedet af Københavns tidligste historie. Pludselig var København ældre og større, end man før havde troet.

I ly af øer ved Øresunds kyst begyndte mennesker for ca. 1000 år siden at samles på det sted, som skulle blive København. De handlede og rejste over sundet til Skåne. På samme tid voksede kongeriget Danmark frem, og kristendommen vandt hurtigt indpas. Den voksende befolkning i byerne og på landet krævede tættere kontakt mellem landsdelene. Håndværkere, bønder og fattige søgte til byerne, hvor der var arbejde at få, for kirker skulle bygges og varer skulle udbyttes. København fik hurtigt en rolle i denne udvikling.

Takket være de seneste årtiers udgravninger har arkæologer slået fast, at området var fuldt af mennesker og handel allerede før 1100. Handelspladsen ved kysten fik navnet Hafn og blev hurtigt et knudepunkt for handlende og for kongens og kirkens mænd, som rejste mellem Sjælland og Skåne. På 200 år gik København fra at være en lille havn til at være en spirende købstad og en tætbefolket, myldrende havnemetropol.

kbh mus maj22 skellet

Skeletter Rådhuspladsen. Foto: Maritn Lehman, Ritzau Scanpix  

Hvornår blev København hovedstad? Hvad døde middelalderens københavnere af? Og hvor gemmer sporene af middelalderen sig henne i København i dag?

I dette foredrag fortæller arkæolog Vivi Lena Andersen, hvordan København udviklede sig til Skandinaviens største by og rigets hovedstad. Men også om hvordan byen ofte skiftede ejer, når biskopper og konger kæmpede om magt, indflydelse og formue. Imens kæmpede københavnerne selv for at holde sult, pest og skærsild på afstand. Fortællingen om de store og små kampe i København ses gennem de seneste årtiers arkæologiske opdagelser.

Foredraget tager afsæt i tredje bind ”Kampen om byen – 1200-1550” af bogværket ”København og historien”, som for nyligt er udkommet på Gads Forlag. Bogen kan bl.a.
købes på Københavns Museum.

Sted: Salen på Københavns Museum, Stormgade 18, 1555 København V

Bestil billet her: Kampen om byen – København og historien 3 - Københavns Museum - Arrangementer (kk.dk)

Kongens By 1550-1700 – København og historien 4

Torsdag 16. juni kl. 19
125 kr. inklusiv kaffe og entré til Københavns Museum samme dag.  

 

Perioden 1550-1700 bød på store omvæltninger for København – og 5 konger, som hver især satte deres aftryk på byen. De byggede byen mere end dobbelt så stor, og indbyggertallet syvdobledes. Ja, faktisk udbyggede de København til at bestå af flere byer. I samme takt voksede byens volde til store manifestationer for kongemagten. Kongerne drømte om smukke slotte og skønne pladser, mens studerende, søfolk og tiggere ønskede sig tag over hovedet. En af tidens mange krige kom helt tæt på. I næsten to lange år, fra 1658-1660, omkransede og belejrede svenskerne København - men byen var klar til at forsvare sig.

Videnskab og nye verdensbilleder, byplanlægning og bastioner, kaffe og kryddernelliker. Tiden bragte nye tanker og varer til hovedstaden. Skibe kom langvejs fra lastet med eksotisk gods. Måske sejlede de direkte ind til den af byens havne, som engang lå på pladsen foran Magasin - og som arkæologerne genfandt ved udgravningen til metrostationen på Kongens Nytorv.

kbh mus maj22 lovehoved

Løvehoved Østerport 1400-1500 Foto Mia Toftdal

Byen er bygget på sin historie, og under jorden ligger stadig spor af fortiden gemt. Ikke mindst de mange års metrobyggeri har afsløret mange spændende fund. Nogle af dem vil arkæolog og museumsinspektør Rikke Simonsen fortælle om i foredraget.

Foredraget tager afsæt i det fjerde bind ”Kongens by – 1550 -1700” af bogværket ”København og historien”, som for nyligt er udkommet på Gads Forlag. Bogen kan bl.a. købes på Københavns
Museum.  

Bestil billet her: Kongens By – København og historien 4 - Københavns Museum - Arrangementer (kk.dk)

Yderligere information

Regitze Lindø Westergaard, museumsinspektør, Københavns Museum, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller 4042 6458

Jesper Thomas Møller, kommunikations- og presseansvarlig, Københavns Museum, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller 4019 7485