den fr marts22 1fed

Foto: Ann Sophie von Bulow
Det Kosmiske Hierarki: 1 FED

Fernisering torsdag 24. februar kl. 16-19
Udstillingsperiode: 25. februar - 29. maj

Det Kosmiske Hierarki har gravet sig gennem underverdenen på Christiania og indsamlet de hemmelige guld- og sølvmønter 1 FED.

De bliver nu vist for første gang til offentligheden i Den Fries udstillingsrum Minus 1, hvorefter de atter glider tilbage i deres mystiske kredsløb.

En skeløjet ugle der ryger på en vandpibe, Christianias horoskop, en illustration af Covid-19-virusset i midten af en lotusblomst, er nogle af de motiver Vagn Sorento Dichmann (1944-2021) graverede i 1 FED mønterne. Da projektet blev sat igang i 1975 af Stadens pushere, foregik det i dybeste hemmelighed. Mønterne blev med det samme samlerobjekter og forsvandt fra Fristadens overflade. Man havde på Christiania længe talt om at melde sig helt ud af samfundet. En af ideerne gik ud på at lave sin egen møntfod, så man kunne gøre sig fri af det omliggende samfunds indblanding og snærende bånd. Sølvmøntens værdi skulle være det samme som 1 gram hash – den mængde som cirka bruges til en chillum. Mønten fik derfor navnet 1 FED.

Der er gratis entré til udstillingen gennem Den Fries café.