amalienb feb22 1

H.M Dronningen åbner ”En dronnings smykkeskrin” på Amalienborgmuseet.
Udstillingen præsenterer for første gang nogensinde over 200 kendte og mindre kendte smykker fra Dronningens private smykkesamling. Hvert smykke i udstillingen er bærer af en historie og refererer til en eller flere private eller officielle begivenheder i Dronningens 50-årige regeringsperiode.

 amalienb feb22 5

”En dronnings smykkeskrin” stiller skarpt på Dronningens hemmelige sprog. For Dronningen er smykker nemlig ikke kun et dekorativt element, der i farve og form skal passe til en kjole eller dragt. Smykkerne er for Dronningen også en måde at kommunikere på. Dronningen benytter sin store smykkesamling meget bevidst og aktivt – og med omhu og omtanke. For Majestæten er smykker ikke bare smykker. De er symboler og bærere af minder, venskaber, kontinuitet, af livet som Danmarks regent gennem 50 år og 50 års Danmarkshistorie.

amalienb feb22 2

 Som en helt særlig oplevelse i udstillingen har Dronningen lagt stemme til den audioguide, som de besøgende får udleveret. Her fortæller Dronningen selv om udvalgte smykker og begivenheder.

amalienb feb22 6

 Foto: Huset Mydtskov

I forbindelse med udstillingen udgiver Politikens Forlag en bog med samme titel som udstillingen. I bogen fortæller Dronningen om sit forhold til smykkerne i sin private smykkesamling. Bogens forfatter, Heidi Laura, dykker ned i smykkernes historie og de mange fortællinger, som de bærer på om kongefamilien og om Danmark.

Udstillingen kan ses på Amalienborgmuseet i Christian VIII's Palæ på Amalienborg og kan opleves fra 22. januar til 23. oktober 2022.

Øvrige fotos: Ane Borup og Jens P. Engedal