kbh mus feb22 byforn

Københavns Museum 4. februar - 31. oktober 2022 

Udstillingen dykker ned i 1990’ernes både slidte og festende København. Ikke mindre end 500 tidskapsler fra dengang indsamlet i hele hovedstadsregionen giver sammen med fotos, film og mode et kalejdoskopisk billede af 90’erne. Se blandt andet et stort AIDS quilt, dogmefilmsdokumentet, som gjorde danske film internationalt berømt, DJ-stjernen Katrine Rings vilde outfits - og de legendariske Buffalosko med +10 cm. høje såler. Prøv silent disco i rave-rummet og oplev den genskabte punk-rock bar Floss. 

Uanset, om du var med dengang, eller om du bare synes, at 90’erne er fede, er her noget at hente!

Udstillingens omdrejningspunkt er 500 tidskapsler, som blev indsamlet i hele Storkøbenhavn, da København var Europæisk Kulturby i 1996. 

Kultur- og fritidsborgmester i København Mia Nyegaard (B) ser frem til at besøge udstillingen:  

”Udstillingen vil give et unikt indblik i 90’ernes København. Som ung i 90’erne oplevede jeg det som et frigørende og på lange stræk et bekymringsløst årti, hvor tidsånden blandt andet var præget af murens fald, og det at kampen mod apartheid havde båret frugt. Så der var en optimisme på verdens vegne. Også selvom der var borgerkrige rundt om i Europa og Afrika, og København i midt 90’erne var på fallittens rand. Det er kun få årtier siden, og alligevel er det slående, hvor meget verden og København har ændret sig, siden vi var Kulturby i 1996. Derfor glæder jeg mig til at genbesøge 1990’erne i denne udstilling”, siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (B). 

De 500 tidskapsler blev indsamlet ved, at borgere og institutioner kunne lægge udvalgte ting til eftertiden i skotøjsæske store bokse af klart plexiglas. I udstillingen kan du gå på opdagelse blandt tidskapslerne, hvor vi har fremhævet nogle af de mest rørende, finurlige og tankevækkende.

kbh mus feb22 byforn katrine ring Foto: Ole Christiansen

Brugte sprøjter, fluesolbriller og mix-CD'er  

I tidkapslerne kommer du virkelig tæt på 90’ernes mennesker. En pige i 8. klasse i Ishøj har fx lagt et kondom og et bind i sin kapsel sammen med sine dagbogsnotater. 
“Efter skole var jeg på McDonalds og da jeg kom hjem, så jeg Transit med Timm og Gordon på video. Jeg hørte også min nye mix-CD, den er smadder go’. Efter aftensmad kom Bo over til mig. BO ER BARE OVER – OVER DEJLIG!... Vi fulgtes til Mias fest, der var skidesjov, jeg røg min sidste smøg og drak øl og små grå, men fik ikke brug for mit kondom. Nu er jeg helt sikker på, at jeg kommer sammen med Bo. MANGE KYS...”, skrev pigen i 8. klasse.  

Du kommer også til at se en tidskapsel fra en gruppe optiker-studerende, som har gemt nogle af tidens briller. Kan du fx huske flue-solbrillen, OL-brillen eller Air Titanium-stellet? Det var nogle af de briller, de lagde i kapslen. Air Titanium-stellet blev populært gennem komikeren og tv-værten Casper Christensen, der fik sit gennembrud i 90’erne som vært på bl.a. Husk lige Tandbørsten og Casper og Mandrilaftalen. I udstillingen kan du også se klip fra hans karriere. 

Andre tidskapsler kommer ind på de mere mørke sider af 90’ernes København. Værestedet “Reden” på Vesterbro har fyldt en kapsel med brugte sprøjter fra Vesterbros stofmisbrugere. Vesterbro i 1990’erne på mange måder væsensforskellig fra det trendy og børnevenlige miljø, der kendetegner bydelen i dag. 

AIDS og silent disco til 90’er-musik 
På udstillingen kan du også dykke ned i andre aspekter af 90’ernes København. Det var her, at hovedstaden fik nye kulturhuse og kunsthaller som Vega, Arken og Cisternerne, at filmindustrien blomstrede, og comedy-scenen var ny. Alt imens AIDS-epidemien lurede i baggrunden.  

I udstillingen kan du bl.a. se dokumentet med kyskhedsløftet fra Dogme 95, som gjorde dansk film internationalt berømt og et stort AIDS quilt for ofrene for HIV/AIDS. Du kan ligeledes opleve DJ og radiovært Katrine Rings pladekasse, tasker og vilde outfits, som viser den stjernestatus, DJ’en fik i årtiet. Se også en af verdens første bycykler, der susede rundt i København i 1995. Oplev den genskabte bardisk fra Floss og prøv silent dance til 90’er-musik i udstillingens rave-rum. 

På vej ud kan du give dit bud på, hvad du ville sende ud i fremtiden, hvis du skulle lave din egen tidskapsel. I forbindelse med udstillingen er der et omfattende aktivitetsprogram, der med omvisninger, byvandringer og foredrag sætter fokus på bl.a. 90’ernes mode, byfornyelse og udvalgte tidskapsler i udstillingen. Læs mere på www.copenhagen.dk eller følg os på Facebook.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med designfirmaet Torden og Lynild samt lysdesigner Arthur van der Zaag og DJ Katrine Ring. Udstillingen er støttet af Bestles Fond.

 Yderligere information:   

Kommunikations- og presseansvarlig Jesper Thomas Møller, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., 4019 7485  

Københavns Museum
Særudstilling: Tidkapsler – København i 1990’erne
4. februar - 31. oktober 2022 

Åbent hver dag kl. 9-18, torsdag kl. 9-21
Stormgade 18
1555 København K

De nedslidte brokvarterer – Vesterbro i dogme-filmen ”Pusher” 

kbh mus feb22 pocherFoto: Morten C. Bak
En af de store – og dyre – processer i Københavns udvikling i 90’erne var byfornyelsen. Den foregik især på Vesterbro og var med til at forandre bydelens befolkningssammensætning. Med byfornyelsen udvikler Vesterbro sig fra et nedslidt arbejderkvarter til et sted med herskabslejligheder for folk med mange flere penge på lommen. En del tidskapsler, fotos og genstande i udstillingen forholder sig til byfornyelsen, som også er med i tidens film. Ikke mindst i Pusher I, der skildrer 1990’ernes Vesterbro på en både ekstrem og ny måde. Med sin brug af håndholdt kamera og den regel, at alle optagelser foregik on location og i en omkreds af 500 meter på Vesterbro, foregreb filmen dogmefilmene, der udkom fra 1998, men var samtidig helt sin egen. Pusher er nærmest en hyldest til det gamle Vesterbro med forfaldne lejligheder, skumle baggårde, vold og kriminalitet, der stadig var meget synlig i 1996. Filmen gav skuespillerne Mads Mikkelsen, Kim Bodnia og Zlatko Buric?et gennembrud og bragte dem samtidig i tæt kontakt med virkelighedens kriminelle underverden. I udstillingen vises en ikonisk Adidas-trøje, som Kim Bodnia i rollen som Frank bar gennem det meste af filmen.Tidskapsler med et væld af temaer 
 

·    I en kapsel fra en HF-klasse ligger en mobiltelefon og 3000 nye ord fra 1996 på et overhead-transparent. 

·    Pool-baller fra en af tidens populære cafeer, Café Sommersko. 

·    En kapsel fra en klinik for HIV-smittede stofmisbrugere er fyldt med vat og knæk-æg og forskellige symboler, der viser omsorgen og sårbarheden hos klienterne.  

·    En kunstnergruppes tidskapsel fyldt med et sammenrullet Dannebrog er et symbol på EU's gradvise opslugning af nationalstaten og borgernes modstand mod dette. 

·    Teatret Mungo Park har lagt en CD med Nirvanas Nevermind i deres tidskapsel. 

·    Boghandler Greens tidskapsel indeholder forfatteren Peter Høegs Kvinden og Aben – en af de mest solgte bøger i foråret 1996. 

·    Brolæggerne, der omlagde Rådhuspladsen op til kulturbyåret, en kapsel med beton fra et forsinkelsesbassin, der gjorde det muligt at bade i havnen. 

Foto: Kbh. Museum