den fr okt2

Emilija Škarnulytės prisvindende videoinstallation t1/2 vises på Den Frie Udstillingsbygning

Emilija Škarnulytės imponerende videoinstallation, t1/2, er et kunstnerisk bud på hvilke aftryk vores ideologiske konstruktioner og massive, videnskabelige strukturer vil efterlade på jorden i en posthuman tidsalder. Med værket vandt Emilija Škarnulytė Future Generation Art Prize i Venedig i 2019. Nu vises t1/2 for første gang i Danmark. 

Udstillingsperiode: 12. september - 14. november 2021

Emilija Škarnulytė finder emnerne for sine videoer og film i personlige historier, specifikke geografiske lokaliteter, mytiske væsner, videnskabelig research samt i politiske og økonomiske situationer. De endelige værker har ofte karakter af hybride konstruktioner, hvor steder, situationer og tidsligheder ligestilles og smelter sammen, så de tilsammen henviser til såkaldte hyper-objekter - fænomener eller begivenheder der er svært fattelige, og befinder sig udenfor det synlige felt - såsom dyb tid, miljøkatastrofer eller livet efter en atomkrig. 

den fr okt3
 Videoinstallationen t1/2 er opbygget af kunstnerens egne kameraoptagelser, blandt andet fra et atomkraftværk, etruskiske gravmonumenter, et neutrino-observatorium og en ubådsbase fra Den Kolde Krig. Værkets titel stammer fra fysikken hvor t1/2 betegner halveringstiden for en kerne-partikel. De dokumentariske optagelser er overlejret eller gjort flertydige via forskellige lag af fiktion og mytologiske elementer. Værket tegner en vision af vores verden, set fra et fremtidigt, arkæologisk perspektiv. 

Ofte iscenesætter Škarnulytė sine værker ved at manipulere og undergrave den gængse ”black box” via spejlinger og andre fysiske strukturer. Hendes værk hviler et nytænkende sted mellem video, skulptur og sted-specifik praksis. 

den fr okt

Emilija Škarnulytė (f. 1987, Vilnius)
Škarnulytė arbejder i spændingen mellem fiktion og dokumentar. Hun er optaget af deep time, fra det kosmiske og geologiske til det økologiske og politiske.
 
Udstillingen på Den Frie Udstillingsbygning er en modificeret og udvidet version af videoinstallationen ”t ½”, som hun vandt den prestigefulde Future Generation Art Prize med i Venedig i 2019. Udstillingen er Škarnulytės første større visning i Danmark. 
 
Škarnulytė er uddannet fra Kunstakademiet i Tromsø (2012-2013) og Accademia de Brera i Milano (2007-2010). Blandt hendes seneste gruppeudstillinger kan nævnes Hyperobjects i Ballroom Marfa, Texas; Moving Stones på Kadist Art Foundation, Paris; og den første Riga International Biennal of Contemporary Art; samt en ny kommission for Bold Tendences, London. Škarnulytė repræsenterede desuden Litauen på XXII Triennale di Milano og har senest haft soloudstilling på National Gallery of Art i Vilnius, Litauen. Derudover er hun co-instruktør af Polar Film Lab, Tromsø, Norge.