den fr sep2

Eske Kath, Contained Landscape, 2021, akryl og japansk tusch på hør, 240 x 360 cm

Grønningen er en kunstnersammenslutning, hvor mangfoldighed, åbenhed og skala altid har været omdrejningspunktet. Igennem sammenslutningens lange historie har kunstnere fundet sammen omkring værkers energi og affekter snarere end ud fra en særlig ideologisk eller konceptuel linje. På dette års udstilling præsenteres publikum for værker af 38 medlemmer samt af 3 gæster: Peter Linde Busk, Rasmus Nilausen og Lilibeth Cuenca Rasmussen. I alt 38 + 3 vidt forskellige retninger, på tværs af maleri, fotografi, video, skulptur, keramik, vægtapet, assemblage, tekstil, rytterstatue, performance og meget andet.

Den store variation i værkformer og udtryk afspejler diversiteten på kunstscenen, hvor et væld af forskellige positioner eksisterer side om side i et åbent felt. I stedet for et overordnet tema er udgangspunktet en bred vifte af måder, hvorpå kunst kan være til, og et forsvar for kvaliteterne i alt det, som ikke er ens. Grønningen har kontinuerligt forvandlet sig i takt med det generelle skred i kunsten og kulturen. I sammenslutningens nuværende konstellation er der intet, der er diskvalificeret på forhånd. Alting er potentielt gyldigt, så længe et individ tager ansvar for det og investerer sig selv i det med tanker, krop og handling. Mangfoldighed er på den måde ikke kun et udgangspunkt men også en forpligtelse, der hele tiden skal genopfindes i nye former. Siden 1915 har Grønningen haft over 100 udstillinger, hvoraf dette er den 17. udstilling på Den Frie. Årets udstilling er også et farvel til to af sammenslutningens mangeårige medlemmer, Stig Brøgger, der døde tidligere i år og Lone Høyer Hansen, der gik bort i august.

den fr sep3

Stig Brøgger, Uden titel, 2020, akryl på mdf, 60 x 50 cm 

Deltagende kunstnere:
Poul Agger, Merete Barker, Katja Bjørn, Peter Bonnén, Peter Brandes, Stig Brøgger m.fl.

Program for fernisering 11. september
Udstillingen er åben fra kl. 12 – 18
kl. 14 - Velkomst og taler v/ Dina Vester Feilberg, direktør for Den Frie Udstillingsbygning og Morten Buch, formand for Grønningen

den fr sep4

Peter Linde Busk, Helter Skelter, 2017, blandede materialer, ca. 500 x 720 x 20 cm

Samme dag åbner Emilija Škarnulyt?s soloudstillingt 1/2 i Den Fries underjordiske udstillingsrum Minus 2.

Omvisninger af Grønningens kunstnere
Følgende søndage kl. 13 i udstillingsperioden viser én af Grønningens kunstnere rundt i udstillingen: 19. september med Eva Steen Christensen og 3. oktober med Peter Bonnén.
Omvisningerne er gratis, når der er betalt entré til udstillingen.

den fr sep1

Om Grønningen
Kunstnersammenslutningen Grønningen blev stiftet i 1915 og er med sine 50 medlemmer blandt landets største. Grønningens kunstnere repræsenterer tilsammen et toneangivende udsnit af dansk samtidskunst. Siden Grønningens stiftelse har mere end 400 kunstnere udstillet hos sammenslutningen.