kbh mus historie1

En barnegrav med et tusind år gammelt møntsmykke, 1800-tallets lyde og larm, kampen mod pest og kolera og ”Sojakagen”, der eksploderede. Få historien i ørerne der, hvor du er - eller hør dem ”on location”

De erfarne historiejournalister Dorthe Chakravarty og Sarah von Essen har i tæt samarbejde med Københavns Stadsarkiv og Københavns Museum skabt en række tidsbilleder fra Københavns tusindårige historie. Museets og arkivets eksperter fortæller om alt fra dramatiske og uhyggelige epidemier og katastrofer til københavnernes hverdagsliv i krig og fred, byens udvikling og politiske forhold.

Over 20 afsnit, der udkommer i løbet af 2021, zoomer Københavnerhistorier ind på detaljer i byens store samlinger og folde de mange spændende historier ud – nu er otte af afsnittene tilgængelige.
Flere af dem er oplagte også at høre på stedet: ”Sojakagen” på Islands Brygge, ”De første københavnere” på Rådhuspladsen, Strøget og Gammeltorv og ikke mindst ”Med arkæologerne på Kastellet” på, ja, Kastellet.

Find Københavnerhistorier på din foretrukne podcastkanal eller på Podbean: https://kbhhistorier.podbean.com/
De første københavnere
Et smykke fra en barnegrav, en gammel kam og resterne af en voldgrav er noget af det, der de senere år er blevet fundet under asfalten i København. Når der bliver gravet i hovedstaden, rykker arkæologerne ud for at finde tegn på fortidens liv. Det bringer genstande frem, som kan fortælle overraskende nyt om byens liv i sen vikingetid og tidlig middelalder. Arkæologerne Hanna Dahlström og Jane Jark Jensen fortæller historierne om de første københavnere.
Lyt til podcasten her: https://kbhhistorier.podbean.com/e/de-f%c3%b8rste-k%c3%b8benhavnere/

kbh mus historie2

Sojakagen og havnen – fra industri til penthouse
Det er ikke længe siden, at København så meget anderledes ud. Særligt havnen har forandret sig. Hvor der nu er beboelse, endeløse cykelstier og kontorbygninger, lå der engang industri. En af havnens og byens markante arbejdspladser var Dansk Sojakagefabrik. En dag i juli 1980 eksploderede Sojakagen og debatten om fabrikkens fremtid tog til.
Lyt til podcasten her: https://kbhhistorier.podbean.com/e/sojakagen-og-havnen-%e2%80%93-fra-industri-til%c2%a0penthouse/

Med arkæologerne på Kastellet
Københavns Museums arkæologer er med, når store offentlige anlægsarbejder kræver, at der skal graves. Arkæologerne har blandt andet travlt med at følge med i skybrudssikringen i Kastellet. Arkæologerne graver i fortidsmindet, i og omkring de fredede bygninger, hvor vi møder den københavnske hverdag gennem flere hundrede år i skraldet. Særligt kridtpiber er der mange af.
Lyt til podcasten her: https://kbhhistorier.podbean.com/e/med-ark%c3%a6ologerne-pa-kastellet/

Lyden af hovedstaden
Du kender København på lyden af rådhusklokkerne og den tunge trafik. I 1800-tallet kendte folk hovedstaden på gadesælgernes råben og hestevognenes klapren over brostenene. Forskere og museumsinspektører fra Københavns Museum deltager i et forskningsprojekt, der sætter fokus på, hvordan byens forandringer kan spores i byens lyde og stemmer.
Lyt til podcasten her: https://kbhhistorier.podbean.com/e/lyden-af-hovedstaden/

Byen på Tegnebordet
København har en fantastisk samling arkitekttegninger, der rummer mange af byens bygninger. Tegningerne fra stadsarkitektens tegnestue viser, hvordan byen er vokset, og hvordan københavnernes liv har foldet sig ud i byens skoler, i Kødbyen og på Plejecenter Ringbo. I forbindelse med udstillingen ”Byen på Tegnebordet”, der løber frem til november 2021, har Københavns Museum fundet nogle af de bedste frem.
Lyt til podcasten her: https://kbhhistorier.podbean.com/e/byen-pa-tegnebordet/

Kampen mod pesten
Da pesten kom til København i 1711, gjorde myndighederne alt for at inddæmme den dødelige sygdom med lovgivning og pesthospitaler. Der blev ført protokoller over de syge og brugt åndelige værnemidler som bøn i kampen mod sygdom og død. Kom med i pestarkivet på Københavns Stadsarkiv og hør om håndteringen af epidemien.
Lyt til podcasten her: https://kbhhistorier.podbean.com/e/kampen-mod-pesten/

Koleraen kommer
Den første, der bliver ramt af kolera i 1853, er en 19-årig tømrer. Sygdommen koster ham livet, og derefter spredes koleraen over hele byen, hvor den rammer alle aldre og sociale klasser. 5000 dør i løbet af sommeren, blandt andet en kvinde i 20´erne, hvis skelet nu findes på Københavns Museum.
Lyt til podcasten her: https://kbhhistorier.podbean.com/e/koleraen-kommer/

Erindringer om Den Store Krig
På Københavns Stadsarkiv findes tusindvis af erindringer skrevet af københavnere. Nogle af erindringerne er indsamlet i 1969 og giver et unikt indblik i, hvordan Første Verdenskrig prægede byen med rationering, militær tilstedeværelse og social nød.
Lyt til podcasten her: https://kbhhistorier.podbean.com/e/erindringer-om-den-store-krig/

Få overblik over alle podcastafsnit her:
https://cphmuseum.kk.dk/artikel/lyt-til-den-nye-podcastserie-koebenhavnerhistorier

Hør også Københavns Museums podcastserie "København i 1000 år": https://cphmuseum.kk.dk/artikel/podcastserie-koebenhavn-i-1000-aar