kbh mus arkeol2

Københavns Museum åbner for en tre gange så stor og opdateret version af det Arkæologiske Værksted, der åbnede i 2017. Bag den klassiske københavnske butiksfacade på hjørnet af Stormgade og H.C. Andersens Boulevard får børn såvel som voksne mulighed for at komme tæt på arkæologernes arbejde: Her kan du bl.a. studere arkæologiske fund på nærmeste hold og få indblik i arkæologernes arbejde med at sortere, vaske og undersøge fund under den københavnske asfalt – og du kan selv være med!

Et af de vigtigste mål med det nye Arkæologiske Værksted er at kunne vise, hvordan naturvidenskaben hjælper arkæologerne med at aflure fundenes hemmeligheder: om alder, ernæring, materialer og brug.

”Når man både kan lide at studere ting i detaljer og i høj grad oplever verden sanseligt, er et sted som det nye Arkæologiske Værksted, hvor man holder flere hundrede år gamle ting i hænderne, et fund. Med det nye værksted bygger museet videre på den positive respons, som det eksisterende værksted har fået – både fra skoler og fra interesserede i arkæologi. Jeg glæder mig derfor til og over, at historien på den måde får nyt liv,” siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).

kbh mus arkeol1

Både arbejdsplads og besøgssted
Arkæologisk Værksted er arkæologernes arbejdsplads. Her arbejder arkæologer med at undersøge fund fra Københavns Museums arkæologiske udgravninger. Hvad er det, der er fundet? Hvad blev det brugt til? Og hvor gammelt er det? Dét er nogle af de spørgsmål, arkæologerne finder svar på, når de arbejder med de fund, der hver dag finder vej fra de københavnske udgravninger til deres arbejdsborde i Arkæologisk Værksted. Men værkstedet er ikke bare for arkæologer. Det særlige er, at her også er plads til ”hands-on ”-events, hvor både skoler og gæster, der besøger museet, får mulighed for at røre ved genstande og tale med museets medarbejdere.

Nyt: Flere vaskestationer og et kig ind i registreringsrummet
De nye lokaler på hjørnet af Stormgade og H.C. Andersens Boulevard er opdelt i to. Det største af lokalerne er indrettet med tre vaskestationer, reoler til de mange indkomne fund, mikroskoper og andet udstyr, udstillingsbænke i vinduerne. Som noget nyt har du endnu bedre mulighed for at få et kig ind til selve registreringsprocessen, da det mindste af de to rum bliver indrettet med registreringspladser til arkæologerne, reoler til fundene, PC-adgange, fotostation o.l. Registreringsprocessen handler meget om at være omhyggelig og struktureret med fundnumre, påpasselig med optælling og opmåling – kort sagt at holde tungen lige i munden. Der vil ikke være direkte adgang for publikum, men store glasdøre ind til lokalet giver et godt udsyn til dette minutiøse arbejde.

kbh mus arkeol3

De nyeste naturvidenskabelige metoder
Udvidelsen af Arkæologisk Værksted er blevet til med en fondsdonation fra Novo Nordisk Fonden. Med bevillingen skal Københavns Museum arbejde med at løfte STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering & Mathematics) hos elever i grundskolen. De nye faciliteter og erfaringerne herfra kommer alle værkstedets besøgende til gode. Med afsæt i arkæologiske fund fra København, som du som besøgende i værkstedet selv kan håndtere og undersøge, fortæller museets ansatte om, hvordan naturvidenskabelige undersøgelsesmetoder kan give arkæologerne bedre forudsætninger for at afdække hovedstadens historie.

Et par eksempler på naturvidenskabelige analyser, som besøgende i Arkæologisk Værksted kan få mulighed for at deltage i:

Osteologi: Undersøgelse af dyreknogler (størrelse, tænder, skæremærker o.l.) kan blandt andet fortælle om de forskellige dyrearter, som fortidens københavnere har ernæret sig ved.

Aktiviteter for alle
• Værkstedet er åbent for alle hver weekend fra 19 .juniHer kan du deltage i arkæologernes arbejde med fx fundvask, sortering, kategorisering og analyser. Se de nyeste arkæologiske fund og deltag i tematiserede weekender og ferieaktiviteter
• Workshops og foredrag: fx foredrag med fundfremvisning, ”Gå til arkæologi” i skoleferier, workshops om naturvidenskab og arkæologi, fundfremvisning ifm. Haveworkshop og aktiviteter knyttet til museet i Stormgade 18 vil løbende blive offentliggjort på museets Facebook

Arkæologisk Værksted
Stormgade 20 (på hjørnet af Stormgade og H.C. Andersens Boulevard)
1555 København V
www.copenhagen.dk
Lørdag og søndag kl. 12-16 fra 19. juni

En billet til Københavns Museum giver adgang til værkstedet.
Børn og unge under 18 år kommer gratis ind, mens voksenbilletten koster 90 kr. og giver også adgang til Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal i 48 timer fra det første besøg,Arkæobotanik: Flotering/soldning af jordprøver til artsbestemmelse af planterester fra arkæologiske kontekster kan bidrage med viden om kost og ernæring, og generelt aktiviteter knyttet til husholdning og handel. Artsbestemmelse af frø, kerner o.l. sker ved brug af mikroskoper og litterære opslagsværker.