hotel pro f2

Operation:Orfeo er en moderne klassiker, baseret på myten om Orfeus og Euridike, et musikalsk værk, en billedopera, skabt ud fra billedkunstneriske grundprincipper og repræsenterer en ny tilgang til operagenren. Værket er med fortællingen om Orfeus og Eurydike, med sin skønhed, æstetiske kraft og sanselighed tidløs og et værk, som taler til alle tider og til alle generationer.

Myten om Orfeus' rejse til underverdenen bliver ikke genfortalt direkte, men tjener som et dramaturgisk forløb med den klassiske tredeling som udgangspunkt for en serie billeder, komponeret og oversat til et moderne scenisk billedsprog. Tredelingen refererer til mytens udviklingsfaser: nedstigning, opstigning, tab og erindring, iscenesat med sang, musik og bevægelse. Librettoen, skrevet af Ib Michael, er en sanselig beskrivelse af et langt dyk ned i havet, fremført som symfonisk sang uden instrumentalt akkompagnement. Som et glødende digt dykker den ned i havets substansløse, farverige, skyggefulde underverden og dukker op midt i et døderitual på verdens tag, igennem et dødeligt mørke til genkomst i lys. Teksten synges i langsom rytme som et flerstemmigt klangbillede. I operaens første del dominerer lydbilledet i et totalt mørke, kun brudt af dirigentens lysende taktstok (nedstigning til Hades). I anden del fremkaldes skikkelser som skyggebilleder i clairobscurens halvmørke (opstigning fra Hades). Tilsynekomsten af personer sætter krop på lyden og fæstner langsomt blikket på billedet.

hotel pro f3

Orfeus mister Eurydike i det øjeblik, hvorom hele dramaet drejer sig. I dette øjeblik tones op for et blændende lys. Den sidste del foregår med lyset som formgiver af et skarpskårent billedforløb, der som illusion veksler mellem det todimensionelt flade og det tredimensionelt dybe. Dette sker i form af forbløffende optiske illusioner. Levende tableauer fremføres som vertikal og horisontal bevægelse på den store trappe, syv gange syv meter, indrammet som et billede. Mod slutningen af forestillingen brydes rammen og billedfladen med en laser bølge, der ’drukner’ publikum.

hotel pro f4

Hermed bliver de mange ligeværdige lag bragt sammen til et Gesamtkunstwerk. Et langt sug synker ned igennem salen. Musikken i forestillingen bæres af modsatte kvaliteter, der spiller op til hinanden. Det spinkle til det voluminøse, det spredte til det samlede, solisten til koret. Musik af John Cage og nykomponeret musik af Bo Holten. Libretto er skrevet af Ib Michael. Opførelser i 2021 Operation:Orfeo opføres som sidste del i Hotel Pro Formas underverdenstrilogi og kan opleves i Skuespilhuset, Det Kongelige Teater d. 2, 3, 4 og 5. juni 2021 under CPH STAGE – landets største scenekunstfestival og Musikhuset Aarhus d. 8. juni 2021. Medvirkende Ieva Parša, solist Lisbeth Sonne Andersen, danser Det Lettiske Radiokor, dirigent: Kaspars Putniņš