g hus juni3

Ny udstilling i Det grønlandske Hus.
Christian K. Sølbeck er en fotograf med et talent ud over det sædvanlige. Han begyndte sin uddannelse på Københavns Film- og Fotoskole og fortsatte på Journalisthøjskolen. Han arbejder freelance og har fra 2017 haft sin base i Nuuk.

Grønland er et land helt for sig selv i verden, et land af stor skønhed og med en helt egen kultur. I århundreder har man levet af jagt og fiskeri, og det har præget befolkningen, så der i dag stadig er mere end 3000 erhvervsfangere, og det ud af en befolkning på 56.000 sjæle. Fangst er stadig væk et hovederhverv der oppe.

g hus juni2

Her nede i syd tænker man stadig på grønlændere iført isbjørneskindsbukser, som sejler rundt i kajak med harpun og sælskindsblære; men sådan er det ikke mere. Traditionen er der stadig, men nu foregår det med moderne midler, selvom harpunen stadig kan bruges. Nu er det motorbåde og rifler, der præger billedet, og det er alt dette Christian K. Sølbeck har indfanget med sit kamera.
Dels har Christian indfanget fangstmændene på vej og på jagt og fiskeri, dels har han portrætteret fangstmændene i en række utroligt fine billeder, og man fornemmer helt disse mænds karakter og særpræg, når man betragter disse eminente fotos.
Grønland er i sig selv et land, der giver smukke billeder, men den virkelige fotograf formår at drage fuldt nytte af det, og det har Christian gjort.
Denne udstilling, som løber frem til d. 6. august, byder på en helt enestående oplevelse af et land og dets fantastiske mennesker, som enhver bør unde sig selv.
Flemming Lehrmann