kbh mus maj

Indre by og Christianshavn er med på Københavns Museums nye udstilling ”Byen på tegnebordet”: 

Københavns Museum inviterer dig ind i maskinrummet hos dem, der over en 100 år lang periode tegnede konturerne af den hovedstad, vi kender i dag: Få historien om bl.a. Voldboligerne og de folkekære sporvogne, se de flotte arkitekturtegninger og fotos af det gamle København – og af byen lige nu.

Det er nemlig lidt af en skattekiste, som Københavns Museum trækker på i den nye udstilling: Et helt særligt arkiv under Stadsarkivet, der består af ikke mindre end 180.000 arkitekttegninger af københavnske byggerier. 

Voldboligerne – inspireret af italiensk middelalderarkitektur

Med i udstillingen er Voldboligerne, der blev tegnet af arkitekt Viggo S Sørensen og opført i 1952 og blev opført som boliger til folkepensionister. Boligerne består af fire blokke, og til trods for den lidt skæve og umage byggegrund, så har tegnestuen tænkt de rekreative omgivelser ind i bygningens placering. Boligerne har udsigt til voldene, Vor Frelser Kirke eller det grønne gårdrum. Det er arkitekt Kay Fisker, der først bruger betegnelsen “den funktionelle tradition”, som Voldboligerne blandt andre er et godt eksempel på. Kendetegnet er arkitektens særlige sans for placering, proportioner, materialer og konstruktion. Bygningens form, materialer og placering er det gennemgående træk ved den funktionelle tradition, og ses store vinduespartier og skarpe linjer.  

kbh mus tegn

De udstillede tegninger viser et smukt billede af Voldboligernes detaljer, mens s/h fotos giver et nostalgisk tilbageblik og Jens Markus Lindhes nye fotos viser, hvordan det tager sig ud i dag. Udover Voldboligerne, kan du også se tegninger af den folkekære sporvogn, der i mange år var en fast del af byens lyd og billede.

Flere bygninger og byrum i indre by

Blandt andre Københavnerbygninger og -byrum fra tegnestuens hånd kan nævnes Elektricitetsværk, Hovedbrandstation, Hans Nansens Gård, Østre Anlæg, Gl. Strand, Gråbrødre Torv, Dronning Louisegården, Strædet, Kongens Nytorv, Gammeltorv og Otto Mønsteds Plads. Få overblik over dem alle på det store oversigtskort i udstillingen.

kbh mus grab torv

Gråbrødre Torv

Få det hele med, med en omvisning i udstillingen eller forlæng oplevelsen ude i selve byen på en byvandring på Vesterbro. Her kommer du både forbi bygningerne fra udstillingen, men også andre steder tegnet af stadsarkitekten, som Vestre Elektricitetsværk og Gasværksvej Skole, for blot at nævne et par.

Særudstilling på Københavns Museum:

Byen på tegnebordet – Drawing a City
21. april – 14. november 2021

Alle dage kl. 9-18, torsdag kl. 9-21

Stormgade 20

1555 København V