gl h nivi1

Tekst og foto: Flemming Lehrmann

Ny kunstudstilling i Det grønlandske Hus.
Endelig er vi kommet så langt i disse coronatider, at Det grønlandske Hus igen kan holde fernisering på en kunstudstilling. Kunstneren denne gang er Nivi Poulsen, som er bosat i Horsens. Hendes fader var grønlænder, hendes moder dansk. Selv er hun født i København.

Faderen, som kom til verden i Sisimiut, tog til København, hvor han tog en uddannelse som translatør og fik ansættelse som cheftolk i det dengang eksisterende Grønlandsministerium. Han bevarede livet igennem sin store kærlighed til og interesse for Grønland og den grønlandske kultur.

g hus nivi nivi
Nivi Poulsen er uddannet sygeplejerske og socialrådgiver; men for nogle år siden blev hun alvorligt syg, hvorfor hun begyndte at reflektere over livets alvor, hvad der medførte, at hun tog sin grønlandske fædrene arv til sig, og den har vist sig at ligge dybt i hendes sjæl. Hun begyndte at male, og nok er hun autodidakt, men når man betragter hendes kunst, må man bøje sig for hendes fine talent for billedkunsten. Helt klart har hun taget den grønlandske særlige billedopfattelse til sig, hvad man kan overbevise sig om ved at besøge udstillingen, som bærer titlen ”Tarniga Angerlarpoq” eller ”Min Sjæl vender hjem”.

g hus nivi3
Nivi Poulsen har holdt en del udstillinger dels i det jyske, men også i Grønland, hvor hun for et år siden, havde et udstilling og ophold på kunstnerrefugiet i Upernavik, hvad der borger for, at Grønland har taget hende til sig.
Endelig har københavnerne for første gang mulighed for at se hendes kunst, og gør de det ikke, snyder de sig selv for en stor og enestående oplevelse. Grønlandske kunstnere har i efterhånden mange år markeret sig i kunstverdenen, og her føler man, at de har taget Nivi til sig som fuldgyldigt medlem.

g hus nivi4
Se udstillingen, som løber frem til den 28. maj. Vores rigsfællesskab rummer mange oplevelser, som vi hernede i syd desværre ikke altid skønner nok på. I hvert fald manglede jeg den københavnske presse til ferniseringen.

gl h nivi2