n kort asko4

En dejlig færgetur fra Bandholm til Askø ca. 15 min.

ASKØ OG LILLEØ I SMÅLANDSHAVET

I farvandet ud for Bandholm på Lolland ligger to små øer, der udstråler natur, ro, idyl og alt det bedste fra den danske sommer. 25 minutters sejlads fra Bandholm bringer dig til Askø, hvorfra en 700 dæmning fører videre til Lilleø. Sejladsen i Smålandshavets friske luft giver allerede en forsmag på den skønne natur på de to øer.

Begge øer er ideelle til vandre- og cykelture med den flade natur og overkommelige afstande. Det fine kort fra Nordisk Korthandel gør turen overskuelig -husk at få det med i rygsækken. Fra Askø kan man se øen Lindholm, hvor Ellehammer som en af flypionererne eksperimenterede med sin flyvning.

n kort asko1

Her er nogle af Claus Mayers nyplantede frugttrær på Lilleø.

Både Askø og Lilleø er berømte for æbleproduktionen, og kok mm. Claus Meyer har via sin gård på Lilleø ført æble- og frugtproduktionen op i et højere gear. Claus Meyer har etableret en årligt tilbagevendende begivenhed, der fejrer æbletræernes blomstring, Apple Flower Festival. Der er masser af boder med årstidens produkter; æbler, blomme, honning. Der ligger små gallerier og snor sig, og lyset er specielt smukt netop i Smålandshavet. 

n kort askoe

Et 4-cm kort i det flotte, detaljerede og velkendte topografiske kortværk over Danmark. Her vises en del af kortet over sydhavs ørene – Askø, Lilleø og Lindholm.

Kortets farver er klare og rolige, og giver et nemt overblik over området. De mange geografiske emner kan både bruges til at udpege den næste friluftstur, finde en rute til fods, på cykel og i bil eller et af de utallige danske stednavne, der på kortet er indtegnet for byer, men også de registrerede lokale navne på alt fra bakker og dale til gamle vad og gårdnavne samt navne på strandstykker og kystemner foruden farvandene.

Det højt detaljerede kort viser højdekurver hvert 2½ meter samt sødybder, individuelle bygninger, veje og jernbaner, forskellige natur- og brugsområder, møller, fredede fortidsminder, og meget mere. Det er alt sammen forklaret i den udførlige signaturforklaring på Dansk, Engelsk samt Tysk.

Link: https://www.scanmaps.dk/0250684

n kort asko3

Tekst: Connie Christensen og NK - Foto: Lollands turistb.