russisk spionskib

Efter at Rusland højst sandsynligt har sprængt Nord Stream-rørledningerne, sejler de nu rundt i de nordiske farvande for at finde nye emner, der skal sprænges på havbunden for at ødelægge el- og gas ledninger, der forsyner og forbinder landene omkring Nordsøen og Kattegat. Det sker med et stort spionskib, som blandt andet er bemandet med vagter, der er maskeret og bevæbnet med kraftige våben.

Alt dette fordi det sure barn i Kreml ikke kan få sin vilje i kri-gen mod Ukraine.

De senere år har flere europæiske lande oplevet tilfælde af, hvad der kan være russisk sabotage af kritisk infrastruktur. 

Et undersøisk kommunikationskabel mellem Storbritannien og den skotske øgruppe Shetlandsøerne blev i oktober sidste år beskadiget, hvilket betød, at internet- og telefondækningen var delvist nede på øerne.

De tyske jernbaner har haft uforklarlige fejl, hvilket har betydet rigtig mange tog aflysninger og forsinkelser, årsagen har blandt andet været at der er sket udefrakommende forsty-relser i computersystemenerne, det er også sket ved vest europæiske banker og hospitaler.

I april 2021 forsvandt 4,2 kilometer kabel sporløst fra havdyb-et udenfor øgruppen Vesterålen i nordlige del af Norge.

Havkablet sendte undervandsdata til forskere og informa-tioner om skibstrafik til de norske miljømyndigheder og for-svaret, men pludselig var kablet væk.

Senere fandt man det afskårne kabel på havbunden omkring 11 kilometer væk. Man mistænkte, at der var tale om en be-vidst handling.

En kortlægning af aktiviteten i området viste ifølge NRK, hvor-dan russiske trawlere sejlede i området, inden kablet blev skåret over.

Otte måneder senere befandt fem af de samme russiske ski-be sig ved Svalbard, da endnu et kabel blev ødelagt. En af trawlere sejlede frem og tilbage over kablet over 140 gange på en måde, som eksperter vurderede intet havde at gøre med fiskeri, skrev NRK.Læsmere i artiklen om sprængningen af Nord Stream-gasledningerne.

Tekst og foto: Henrik Ploug