RYGTER OM GRØNLAND MANET I JORDEN
Førende engelske aviser har i den senere tid sendt pile afsted til Trump med besked om, at England skulle have førsteret til at købe Grønland – hvis altså Grønland var til salg. Trump selv har sagt, at han faktisk ikke rigtigt har kendskab til ejerforholdet til Grønland.
Men nu er der kommet klarhed over sagen. Tom Høyem, som var minister for Grønlandsministeriet i Schlüter-regeringen fra 1982 til 1987, forklarer, at man skal tilbage til en aftale fra 1917, hvor det står, at skulle Grønland sælges, havde Storbritannien førsteret til købet.
Aftalen kom i stand, fordi Grønland ligger ganske tæt op ad grænsen til Canada, som på det tidspunkt var under britisk herredømme. Danmark havde i 1916 fået ejerskab over Grønland i forbindelse med Danmarks salg af De Vestindiske Øer til USA.
Siden har Canada og Danmark i 2022 indgået en endelig aftale om grænsen mellem Grønland og Canada. Grænsen blev trukket midt på Hans Ø vest for Grønland. Dermed skulle Storbritanniens krav på førsteret være bortfaldet, og det står også klart, at med Grønlands ret til selvbestemmelse er det Grønland, der bestemmer.
Tekst: Connie Christensen - Fotomontage: Henrik Ploug