Blox og legepladsen mod havnen.
blox ny fra kaj

blox int m bordBloxHub, det internationale innovationsmiljø.

legepladsVerdens bedste legeplads, en udfordring til byens børn. 
Foto og tekst: Flemming Lehrmann

Søndag den 6. maj blev Blox åbnet for byens borgere med et kæmpe arrangement, som skulle overbevise borgerne om bygningens fortræffeligheder, og selvfølgelig var ”Stræderne” på pletten. Det kunne da konstateres, at bygningen, ikke som lovet, skaber forbindelse mellem Middelalderbyen og Havnen; men er endnu en enorm klump, der skiller byen fra vandet.

I lokalplanen for Bryghusgrunden står der: ”at den danner grundlag for opførelse af en multifunktionel og arkitektonisk spændende servicebebyggelse ved inderhavnen. Intentionen er at skabe en dynamisk forbindelse mellem by og havn og styrke bylivet ved havnen. Dette skal sikres ved en høj andel af offentligt tilgængelige funktioner og offentligt tilgængelige byrum, legepladser og promenader, der udformes integreret i hinanden og udfordrer brugere og besøgende”. Ja, så mange er ordene.
Hvad er det så, vi har fået? Et monster af en bygning, som ganske og aldeles bryder med sine smukke omgivelser og derudover for altid har skjult den enestående udsigt fra Langebro ned gennem Frederiksholms Kanal, en af de smukkeste byen overhovedet rummede.
Til Politiken har Realdania oplyst: Vi havde ikke bygget Blox i dag. De burde have lyttet til, hvad der blev sagt på det famøse borgermøde i November 2008, som foregik i Dansk Arkitektur Center i Strandgade. Dér blev der sagt mange svulstige ord. Én i panelet fremhævede den venetianske inspiration bag Blox, en anden fremhævede Blox’ neutrale fremtræden, og borgmester Klaus Bondam fandt, at med dette byggeri ville man få Verdens bedste legeplads, og fremhævede i øvrigt, at projektet var vedtaget, så der kun var plads til minimale ændringer i lokalplanen. Borgerne protesterede, og sjældent er de blevet behandlet med en sådan arrogance.

Der er blevet brugt mange og fine ord om Blox. Blox er blevet udnævnt til et nyt og ægte vartegn for København. Blox er et nyt kapitel i Københavns historie og giver byen et nyt, stort arkitekturcenter og et internationalt innovationsmiljø for bæredygtige byer. Blox er for resten også et eksempel på en helhedsorienteret tilgang til bæredygtighed, der både favner det sociale og det miljømæssige. Alt moderne er bæredygtigt nu til dags, men ”bæredygtig” er efterhånden blot et modeord uden indhold. Blox binder sløjfe på havnens mangeårige omdannelse til rekreativ havn, hvilket er lykkedes på Islandsbrygge. På Kalvebodsiden skal man helt frem til Havnegade, før der er sket noget i den retning, og så er Blox et stykke arkitektur, der muliggør en ny måde at bruge byen på.

Det er et hollandsk arkitektfirma OMA, der har tegnet bygningen. Og her har Dansk Arkitektur Center nu til huse. Vi har så mange fine arkitekter her til lands, så det forekommer underligt, at netop DAC skal bo her i stedet for i et fint stykke dansk arkitektur, som de har gjort hidtil; men de har vel ikke kunnet modstå Realdania, som jo sidder på pengekassen, og typisk har Realdania, som oprindeligt skulle bo i Blox, sagt ”NEJ TAK”. DAC’s første udstilling hedder ”My Home”, hvorfor ikke ”Mit Hjem”, er der noget med, at vi efterhånden ikke vil være os selv bekendt?
Hvordan er ”Verdens bedste legeplads” så blevet? Er der de store udfordringer til børnene, sådan som der er i landskabsarkitekt C. Th. Sørensens skrammellegeplads ved Emdrup Banke. Der kan spilles lidt basketball, hoppes lidt og kures på enden ned af nogle sliske, alt det på vestsiden ind mod byen, og så er den en lille legeplads ud mod havnen, som nok ikke byder på de største udfordringer for børnene.

Går man rundt i huset virker det en smule kedeligt og mørkt, selvom det hele er glasfacader, og de øverste etager med boliger virker ikke særligt attraktive: men der skal nok være nogen, der kan finde sig til rette der, og ellers kan de vel blive udbudt af AirBNB til turisterne.

Hvorfor mener man i Kommunen, at København ikke skal beholde sit særkende, men bare ligne alle andre byer?