g hus jan23 1

Canadas ambassadør, Dennis Robert.

 "Inuit Art"

Kalaallit Illuutaat – Det Grønlandske Hus i København har åbnet udstillingen ”Inuit Art”.

Det var Canadas ambassadør, Dennis Robert. der introducerede udstillingen ved åbningen, og det var der en god grund til, idet det er fem canadiske og fire grønlandske inuitter, der har leveret de 45 kunstværker, udstillingen omfatter. Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Den Canadiske Ambassade, Cape Dorset Fine Art i Toronto og Knud Højgaards Fond.

De fem canadiske kunstnere er Shuvinai Ashoona, Tim Pitsiuak, Itee og Napachie Pootoogook og Ningiukulu Teevee, og de fire fra Grønland er Bolatta Silis-Høegh, Paarma Brandt, Miki Jacobsen og Ivinguak Stork Høegh.

Denne helt unikke udstilling viser både de ligheder og forskelle, som rummes i den arktiske kunstverden, hvor Nordcanadas og Grønlands oprindelige folk, inuitterne, deler en udpræget grad af fællesskab. Udstillingens 45 værker beskriver livsvilkårene i de arktiske områder på en alvorlig, men ind imellem også humoristisk måde, hvad der gør denne udstilling så absolut seværdig, hvorfor den fortjener at den blive set af mange, for vi hernede i den sydlige del af rigsfællesskabet bør vise stor interesse for alt det, der foregår oppe i den arktiske del.

g hus jan23 1

Udstillingen er åben alle hverdage i tiden 10 til 16 frem til den 31 marts.

I udstillingen Inuit Art mødes kunst fra Grønland og Canada gennem paralleller og ligheder, der ikke tidligere er set i Danmark.

Fem canadiske kunstnere og fire grønlandske udstiller tilsammen 45 værker, der alle giver et indtryk af livet i arktis.

Fra Canada er følgende kunstnere repræsenteret: Shuvinai Ashoona, Tim Pitsiulak, Itee Pootoogook, Napachie Pootoogook, Ningiukulu Teevee.

Fra Grønland bidrager kunstnerne: Bolatta Silis-Høegh, Paarma Brandt, Miki Jacobsen, Ivinguak Stork Høegh.

g hus jan23 2

Udstillingen er kurateret af Det Grønlandske Hus i Odense og er blevet til i et samarbejde mellem og med støtte fra galleriet ’Cape Dorset Fine Arts’ i Toronto, Canada, Nuuks Kunstskole, Canadas Ambassade til Kongeriget Danmark og Knud Højgaards Fond.

Udstillingen kan ses alle hverdage kl. 10:00 - 16:00 til og med den 31 / 03 2023

TEKST OG FOTO: FLEMMING LEHRMANN