teatermus dec21 2

STEDETS ÅND
Fredag 5. marts 2021 slukkede vi for strømmen, slog alarmerne til og låste dørene for sidste gang. Tilbage lå Hofteatret helt og aldeles tømt for alt indhold, genstande og inventarer for første gang i 100 år, siden Teatermuseet flyttede ind i 1922. Ja, måske har Hofteatret aldrig været så tomt i sit mere end 250-årige liv. Men som en sagde tidligere på dagen: "Men stedets ånd er stadig mærkbar". Og sådan er det ellers sjældent med tomme huse. Vi vil gøre alt for at få stedets ånd og historie med ind i fremtiden. Konservatorerne vil nænsomt restaurere, hvad restaureres skal, så patina stadig vinder over forfaldet og de mange historier, der alt for længe har været gemt i vægge og interiører kan liste frem.

Følg her nedenfor fotografen Tine Beks løbende opdaterede fotoserie af arbejdet i Hofteatret i stort og småt. Billedrækken starter fra oven primært med en række enestående fotos af det helt tømte og tomme Hofteater primo marts 2021, før håndværkere og konservatorer rykkede ind. Og så løber den ellers nedad og kronologisk fremad.

teatermus dec21 4
Følg også projektarbejdet i Hofteatret og Teatermuseet i Hofteatrets virke udenfor Hofteatret i lukkeperioden her på siden iøvrigt – eller endnu bedre: tilmeld dig vort nye Nyhedsbrev, som udsendes efter anledning, så er du opdateret. 
Restaureringen af Hofteatret foregår med stor omhyggelighed og opmærksomhed. Ikke bare overfor ikke bare de interiører, der skal forblive som de er, men også mht. de materialer, der skal nedbrydes eller bearbejdes og i videst mulig omfang genbruges, som fx træplanker. Kan de ikke genbruges, som fx disse søm, gemmes det som måske kuriøse, men vigtige vidnesbyrd om bygningshistorien.
Hofteatrets scenegulv er skråt, det er salens gulv også. I de kommende måneder påbegyndes det store arbejde med at fjerne det skånegulv, der har dækket scenen i en halv snes år, og restaurere og istandsætte de oprindelige gulvbrædder, så det historiske scenerum træder tydeligt frem, samtidig med at gulvet skal kunne bruges til moderne sceneaktiviteter.

teatermus dec21 1

Teatermuseet rummer mange større og mindre samlinger fra vort snart 100-årige virke og eksistens i Hofteatret. Her i lukkeperioden har vi fået mulighed for at iværksætte en omfattende konservering og restaurering af den største og væsentligste del af Hofteatrets samling af malede portrætter af danske scenekunstnere og kulturpersonligheder med tilknytning til Hofteatret.
Undervejs i projektet publicerer vi små videoer, der fortæller om arbejdet og portrætterne. Du kan se den første ved at klikke på billedet herover.
Samlingen omfavner mere end et par århundreder og rummer portrætter af bl.a. Johanne Luise Heiberg, Poul Reumert, Osvald Helmuth og Sam Besekow, foruden bl.a. kongerne Christian 7 og Christian 8, som hver for sig satte deres markante præg på Hofteatret.

teatermus dec21 3
For at sikre og styrke at Teatermuseet i Hofteatret kan leve videre og komme med os ind i fremtiden, både som historisk attraktion, som moderne museum, som levende scene og som kulturelt mødested, blev Hofteatret lukket marts 2021 for besøg og brug. Ind er rykket et stort fondsfinansieret projektarbejde. Hofteatrets historiske interiører skal restaureres, de forældede installationer og faciliteter skal fornys, et helt nyt ankomstområde skal etableres i den gamle publikumstrappe og museets udstillings- og formidlingsaktiviteter styrkes markant. Forarbejdet har været i gang i et par år, og nu pågår det fysiske arbejde i Hofteatret med istandsættelse og restaurering dag for dag, uge for uge, måned for måned indtil vi genåbner i december 2022.

Tekst: Teatermuseet - Foto: Tine Beks - Per Rohmerdahl