g hus terneser8

Udstillingen Qanga i Det Grønlandske Hus.
Udstillingen Qanga tager udgangspunkt i kunstneren Konrad Nuka Godtfredsens fire illustrerede værker om Grønlands forhistorie, og de er skabt i et fornemt samarbejde mellem Nationalmuseet og det grønlandske skolebogsforlag llinniusiorfik.

De fire albums har titlerne ”De første Skridt”, som beskriver indvandringen fra Canada for 4500 år siden, ”Hermelinen”, som handler om Tunitfolket i 1100-tallet, ”Arret”, som beskriver nordboernes sidste periode, og ”Gaven”, som handler om europæiske hvalfangere og missionærers møder med inuit i 1700-tallet.

g hus terneser7Alle tegningerne, hvoraf udstillingen omfatter et udvalg samt skitser til disse, er udført i hånden, rentegnet med blyant og farvelagt med akvarel. Hvert album har det taget 2 år at udføre, og det er sket i et tæt samarbejde mellem Konrad Nuka Godtfredsen og relevante faglige konsulenter med ekspertise i de fire beskrevne perioder, og et hele er sket på Godtfredsens tegnestue på Nationalmuseet.

g hus tegneser4Hele udstillingen viser, hvilken fantastisk kunstner, Nuka Godtfredsen er. Sjældent ser man så fremragende tegnekunst som her, og udstillingen inspirerer til, at man får lyst til at lære meget mere om Grønlands historie, som er mindst lige så spændende, som udviklingen her siden tidlig oldtid. Jo mere vi ved om hinanden i vores rigsfællesskab, jo bedre forstår vi hinanden, og derfor er denne udstilling så absolut et besøg værd.

g hus terneser6
I øvrigt kan de fire værker købes i Det Grønlandske Hus, og de første er revet væk.
Udstillingen løber alle hverdage fra d.2. december frem til d. 5. marts i tiden 10:00 – 16:00.
Tekst og foto: Flemming Lehrmann