rosenb slot Foto:Henrik Ploug - Tekst: Kongernes Samling

Rosenborg Slot markerer 350-året for Christian 5. med ny særudstilling om kongelig magt og pragt
I efterårsferien bliver du inviteret indenfor på Rosenborg Slot, når dørene åbnes for den nye særudstilling ’MAGT OG MOD – Christian 5.s verden’.

Udstillingen skildrer kong Christian 5.s liv i den storslåede Riddersal prydet af kunst, våben og krigsdragter, og fortæller historien om en verden af magt og pragt.
Udstillingen ’MAGT OG MOD – Christian 5.s verden’ vises i Riddersalen på Rosenborg Slot, i perioden 10.10.2020-28.02.2021. Udstillingen er generøst støttet af Ny Carlsbergfondet.
Foto: Iben Kaufmann. Turneringskårde. Har været anvendt af Christian 5. i Gottorp 1686. En højdramatisk periode i monarkiets historie med et aktuelt budskab Det er i år 350 år siden, at Christian 5. besteg den danske trone. Tronskiftet var anderledes end de tidligere, da Christian 5. var den første, der arvede tronen uden et forudgående valg, og var konge i det øjeblik faderen døde, i en alder af blot 24 år. Blot ti år før var arvemonarkiet og enevælden blevet indført i Danmark, så Christian 5. arvede et ungt og uprøvet politisk system. De første ti år af Christian 5.s regentskab er en højdramatisk periode i monarkiets historie, som fik vidtrækkende følger i eftertiden.
Historien om Christian 5. er særligt spændende fordi han satte sig selv i spil i kongegerningen. I modsætning til hans far Frederik 3. var Christian 5. ikke bogligt stærk og politisk snu. Hans styrke lå derimod i det fysiske og kropslige og brugte sine store evner som rytter, jæger og soldat til at løfte opgaven som rigets leder. Historien om Christian 5. fortæller noget om, at gå til livet på egne præmisser og at møde udfordringer på en måde der spiller til ens egne styrker - et budskab der stadig er aktuelt i dag.
Stemningsfuld iscenesættelse Samlingen råder over et stort antal imponerende genstande og dragter, som gør det muligt at tegne et flersidet portræt af kongen og de særlige udfordringer, han var konfronteret med. I udstillingen kan man blandt andet se Christian 5.s salvingskåbe, ridderdragter og Kongens ordenskjortel. Desuden vil geviret fra den hjort, der ifølge traditionen forårsagede Cristian 5.s død, blive flyttet fra sin vanlige plads i kælderen til Riddersalen. Salen bliver mørkelagt, så der kan bruges lys til at skabe en stemningsfuld iscenesættelse af kongens liv.
Kongernes Samling rækker ud til danske besøgende 2020 har for mange danske museer været året, hvor der er dannet grobund for at gentænke målgrupper. Dette tydeliggjorde sig hos Kongernes Samling da direktør, Thomas C. Thulstrup, i starten af efteråret offentliggjorde, at museet overtager driften af Koldinghus pr. 1. januar, for blandt andet at kunne række ud til en større del af den danske befolkning. Den nye særudstilling på Rosenborg er endnu et led i den nye måde at tænke målgrupper på. Thomas C. Thulstrup udtaler:
”Takket været en generøs bevillig fra Ny Carlsbergfondet, er det nu muligt, at åbne en udstilling i forbindelse med 350-året for kong Christian 5, som vi håber vil trække mange danske besøgende til museet, i en tid, hvor vi har et særligt øget fokus på vores nationale gæster. Særudstillingen om Christian 5. er en mulighed for at trække nogle af vores mange skatte frem i lyset og udstille særlige genstande i nye rammer. Det er mange år siden, at der har været en særudstilling på Rosenborg, og vi glæder os derfor meget til at vise ’Magt og mod – Christian 5.s verden’ frem i Riddersalen på Rosenborg Slot”.
Stå ansigt til ansigt med kongen Udover den omfangsrige samling vil de besøgende få mulighed for at opleve Christian 5. helt tæt på. Jim Lyngvild har i samarbejde med Kongernes Samling, udviklet en unik genskabelse af Christian 5. hoved, skabt ud fra kongens dødsmaske, der giver et helt særligt og virkelighedsnært resultat, og medvirker at de besøgende har mulighed for at stå ansigt til ansigt med kongen.
Oplev udendørs installation foran Rosenborg Slot Med udgangspunkt i relevante kunstværker fra Rosenborg etableres en udendørs udstillingsdel, der har til formål at formidle særudstillingens kunstværker fra relevante perspektiver. I udendørs installationen vil de besøgende kunne komme helt tæt på kongen i en genskabelse af hans passion for det spektakulære ridderspil – også kaldet karrusselspil. Her viste deltagerne deres ypperste kunnen til hest med pistol, sværd eller lanse. Til lejligheden er et af slottets kunstværker med kongen i fuld galop, forstørret til naturlig skalaforhold.
Et efterår fyldt med aktiviteter Kongernes Samling arrangerer en række aktiviteter rettet mod børnefamilier i efterårsferien. De yngste besøgende kan bl.a. glæde sig til at lege ”kongens efterfølgere”, når læringspiloterne fortæller dragende historier om jagt, fest, guld og glimmer. På udvalgte dage vil der desuden være mulighed for at møde skuespiller Christian Rossil, der vil lære slottets yngste gæster Christian 5. at kende, i en verden af ’Magt og mod’.
Foto: Iben Kaufmann. Christian 5.s elefant harnisk til karruselspil.
Fakta om udstillingen:
MAGT OG MOD – Christian 5.s verden
Tid: 10.10.2020-28.02.2021 Sted: Rosenborg Slot, Øster Voldgade 4A
Åbningstider: Åbent tirsdag-søndag kl. 11:00-16:00 (10:00-16:00 hver dag i uge 42)
Entré: Voksne: 120 kr., Børn og Unge (0-17år): Gratis adgang, Studerende: 85 kr.
Udstillingen er generøst støttet af Ny Carlsbergfondet.