gronlandske h sep4

Fernisering i Det Grønlandske Hus.

I Det Grønlandske Hus åbnede her den 2. september en udstilling af den franske kunstner Pierre A. C. Auzias’ billeder fra Uummannaq. Udstillingen vare frem til den 26. september.

Af de 40 værker på udstillingen er en del skabt gennem ture i det fantastisk smukke landskab, som Uummannaq ligger i, og hvor man klart fornemmer Auzias’ store indlevelse i områderne under skiftende årstider Andre billeder er fintfølte portrætter af Uummannaqs beboere, og alt giver os et levende indtryk af den store passion, Auzias har for Grønland.
gronlandske h sep1

Pierre Auzias er fra 1964, født i Lyon i det sydlige Frankrig. Han er oprindeligt balletdanser og koreograf, og i 1989 flyttede han til Danmark, hvor han arbejdede som balletlærer og koreograf. Det førte ham til Grønland, hvor han i årene 1989 til-91 var gæstelærer på Tukak Teatret. I 1991 begyndte Auzias for alvor at male. 

Han er som maler autodidakt, og det med et enormt talent, så det var helt naturligt, at han i 1994 blev udnævnt til Kgl. Marinemaler og skabte en enestående kulturskat. I 2004 fik han den opgave at skildre Regentparrets sommertogt i de grønlandske farvande, og ved ankomsten til Uummannaq var han ikke i tvivl om, at her skulle han slå sig ned, og her blev han tæt knyttet til folk og deres kultur. Fra 2006 og helt frem til 2016, har han boet i Uummannaq.

gronlandske h sep2

Auzias søgte i 2016 om dansk statsborgerskab, men fik i 2019 afslag på sin ansøgning, hvorfor han var nødt til at tage tilbage til Frankrig. Når man ser, hvor fornem en kunstner Auzias er, og den betydning hans kunst har ikke alene for hans mange arbejder for Den Kgl. Danske Marine og andre institutioner i Danmark, men især også for Grønland og dermed vores rigsfællesskab, er det komplet uforståeligt og snæversynet, at en mand af hans format ikke bliver modtaget med åbne arme her i Danmark.
gronlandske h sep7

Ved åbningen fik jeg en snak med Pierre, hvor vi mindedes det italienske besøg i Uummannaq i begyndelsen af 2000tallet. Et italiensk bjergbestigerhold ankom, og efter alle bjergbestigerkunstens regler besteg de Hjertefjældet, hvor de på toppen plantede det italienske flag. Lige før de så skulle forlade byen, kom en lille grønlænder iført gummistøvler farende og råbte: ”I har glemt noget” og afleverede det italienske flag til dem.

gronlandske h sep5

Udstillingen er ikke alene enestående, den må også være et ”must” for enhver, der holder af malerkunsten. Desværre slutter udstillingen alt for tidligt, så mod sædvane er der også åbent om lørdagen.

Flemming Lehrmann-FOTO OG TEKST