seruminstitut ny sheiken

Statens Serum Institut blev grundlagt i 1905 og opnåede siden, på grund af sin seriøsitet, dygtige medarbejdere og stor videnbase, et ry på verdensplan som et forskningsinstitut, man kunne regne med, når epidemier ramte.

Desværre måtte også dette fine institut bukke under for den omsiggribende trang til at sælge ud af danskernes arvesølv. Al den viden og alle de basale strukturer, som et samfund selv bør eje og støtte sig til i krisetider, blev solgt til købere uden for Danmark, som kun har én interesse – at de selv tjener mest muligt. Hvorfor Danmark ikke kunne tjene de samme penge, må økonomer svare på.

Men i 2014 vedtog Folketinget altså at sælge Seruminstituttets vaccineproduktion, fordi man fandt det urentabelt. Vaccineproduktionen blev i 2017 solgt til Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaid, hvis saudiarabiske firma AJ Vaccines købte den for 15 mio kroner. Men fordi den danske stat påtog sig at afholde en række omkostninger for sheikens firma, kom salget af vaccineproduktionen til at koste staten omkring 1 milliard kroner. På trods af, at der lå en aftale fra 2013 med multimillardæren Bill Gates om en donation på 240 mio kroner. En aftale, som sheiken fik med sig. Og nu har sheiken så fået den første store ordre på den nye vaccine Picovax, som Gates var med til at finansiere, og som kunne være blevet i Danmark, hvis nogen havde tænkt sig ordentligt om. Og hvis et flertal af Folketinget havde prioriteret at holde en så central funktion på danske hænder i Danmark. Ordren er afgivet af Unicef og er i størrelsesordenen 360 mio kroner. Formentlig kun en begyndelse.

Den saudiarabiske sheik må grine så meget, at han dårligt kan nå hen i banken for bar latterkrampe.