mette fr haender

Tekst: Connie Christensen - Foto af DR TV - affotografering.

Hænderne danser foran kameraet, så man næsten aner en konkurrence mellem Mette F. og tolken. Det ser meget morsomt ud – men vi må jo ikke glemme alvoren.

Danmark er kommet lempeligt gennem coronakrisen og er nu på vej til at lære at leve med virus i et åbent samfund. Det er ikke første gang, vi skal i gang med den øvelse: I det forrige århundrede skabte hele 4 influenzaepidemier stor ravage og mange dødsfald i landet.

Den første og værste var Den Spanske Syge, der hærgede i 1918 og 1919 og kostede 14.100 danskere livet. Siden kom en asiatisk influenzaepidemi i 1957, hvor 1700 døde. I 1968 havde vi Hongkonginfluenza med 1300 døde. To epidemier i 1997 og 1999 kostede hver 1200 døde.

Sandsynligheden for en pandemi skulle være to-fire gange i et århundrede. Det må derfor være vitalt, at beredskabet nu styrkes, så Danmark er rustet til næste gang, og så vi kan undgå mange døde og en nedlukning af samfundet med efterfølgende økonomisk krise. Man kan måske undre sig over, at regeringen vælger at lade justitsministeriet – hvis spidskompetence vel hverken er sundhed eller beredskab - huse en ny styrelse, der skal styrke sundhedsberedskabet. Men hvad ved bønder om agurkesalat?