anders fogh r

Tekst: Connie Christensen - Foto: Henrik Ploug

TIL DEN, DER HAR, SKAL MERE GIVES

Så slog virus til igen – ikke Corona, men den anden samfundsskadelige virusform, som i de senere år har vist sit uskønne ansigt. Grådighed. Vi har i medierne hørt om direktørers ”gyldne håndtryk”, når de forlader deres stilling, hvad enten de er fyret eller selv har sagt op, især banker og DR har anvendt denne praksis. Aktieoptioner og bonusordninger, der forgylder i forvejen velstående personer, som det ville klæde at vise mådehold.

Minsandten om ikke virus også har ramt vores tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, liberalist og tilhænger af personligt ansvar og de frie markedskræfter. Anders Fogh Rasmussen stiftede i 2014 – efter sin tid som generalsekretær i NATO – et konsulentfirma, Rasmussen Global, som i 2018 blev til Rasmussen Global Consulting ApS. Et succesrigt anpartsselskab, som i 2018 udbetalte udbytte på 1,8 mio til eneejer Anders Fogh Rasmussen, som i øvrigt via sit anpartsselskab bl.a. har et job som seniorrådgiver i USA's tredjestørste bank, Citigroup, i ordrebogen. Det er til dette selskab, Anders Fogh Rasmussen søger staten om 98.351 kr. i lønkompensation. Derudover sidder Anders Fogh Rasmussen i bestyrelsen for fonden Alliance of Democrasies Foundation, som arbejder med fremme af demokrati og frie markedskræfter. Fonden har søgt og fået lønkompensation, 81.316 kr. Begrundelsen for at søge om statens hjælp er, at ”både fonden og anpartsselskabet opfylder betingelserne for at modtage lønkompensation”. Men bør det at have ret til at modtage statens hjælp automatisk udløse en ansøgning? Når mange små og mellemstore virksomheder, der kæmper med periodiske underskud og manglende likviditet til at betale den krævede revisor, ikke kan få hjælp.

Hvad er der blevet af den tidligere ministers liberalistiske tanker om minimalstaten? Frie markedskræfter? Personlig ansvarlighed?