bla planet direktor

Tekst: Laura Vyrtz - Foto: Henrik Ploug

Den Blå Planet er åben igen!

Den Blå Planet har normalt åbent 365 dage om året. Men der har været meget stille under Danmarks nedlukning. Vores mission er at få børn og voksnes hjerter til at banke for vandets forunderlige liv. Der er brug for gæster nu.

Vi har haft et nødberedskab af ansatte, som f.eks. dyrepassere og teknikere ude på selve akvariet. Selv om der har været midlertidigt lukket for gæster, har dyrene stadig skullet passes og trænes, som om intet var hændt – og det bestemt ikke omkostningsfrit.

”Det koster os penge hver eneste dag at holde Den Blå Planet, Danmarks Akvarium kørende, samtidig med at vi har 0 kroner i indtægter. Det kan vi holde til omkring juni måned – så er kassen tom. Selv om vi bruger alle regeringens hjælpepakker (gældende til og med 9. juni), har vi brug for økonomisk hjælp, når disse pakker udløber,” sagde direktør på Den Blå Planet, Jon Diderichsen midt i krisen og uddybede:


”Et kommende fald i turistantallet (65% af vores gæster om sommeren er turister) er også en kæmpe udfordring. Som indendørs attraktion åbner vi formentlig op som nogle af de sidste, og vi vil kunne have færre besøgende i huset på grund af krav om et minimum antal kvadratmeter pr. gæst. Udfordringerne står i kø.” 

bla planet bygningen

Udgifterne til at drive et akvarium er enorme. Vi har med levende dyr at gøre; havoddere og hammerhajer kan ikke bare passe og pleje sig selv. Foder flere gange dagligt, træning, lys i akvarierne, pumpesystemerne der stadig er tændt døgnet rundt. De ting ændrer sig ikke, selvom der tomt på gangene. Alene vores elregning er på 650.000 kr. om måneden. Hovedparten af udgifterne på Den Blå Planet er bundet op på dyrene. Derfor er udgifterne stadig de samme, selvom der ingen indtægter er.

bla planet fisk3

Udover de over 500.000 årlige gæster, bl.a. 30.000 elevbesøg i Skoletjenesten,
arbejder Den Blå Planet med naturbevarelse og avlsprojekter.

bla planet havoder

”Vi er Danmarks nationale akvarium – det forventes, at vi involverer os bredt inden for vores felt. Men vi må også bare erkende, at i en situation, hvor vi overhovedet ikke har nogen indtægter, er vi simpelthen nødt til at have noget hjælp. Vi er nødt til at have 100% dækning af vores udgifter, for ellers kan vi ikke overleve,” siger Jon Diderichsen.

bla planet skilpade

Den Blå Planet er nu åben igen.