Bag sæsonens allerførste Platform-udstilling finder man billedkunstner Lina Hashim, der er optaget af misrepræsentation med særligt fokus på Vestens generaliserende portrættering af den muslimske kvinde, som oftest er i en eller anden form for fangenskab. Udstillingen er skabt i samarbejde med kurator Anne Zychalak Stolten og kan opleves i Nikolaj Kunsthal fra 10. februar til 26. marts.
Lina Hashims arbejde kredser omkring relationerne i kolonialt imperiale og magthierarkiske kontekster.
I forbindelse med sin soloudstilling i Platform indtager hun udstillingsrummet og dets fortid som kirke.
Hun uddyber:
“Med udstillingen vil jeg gerne skabe et rum baseret på elementer fra tidligere islamisk historie, der spænder fra tidlige litterære værker om kvindelig seksualitet, det kropslige rums udsmykning som fænomen og den objektivering, der sker i konstellationen mellem de to, set fra den muslimske og den europæiske verden, jeg kommer fra. Med brug af spejlmosaik, kalligrafi i salt og kvindelig guldudsmykning går jeg ind i en undersøgelse af min egen baggrund og de strukturelle mekanismer, der står i vejen for at kunne tage ejerskab og fortælle ens egen historie. I min kunst ønsker jeg at præsentere mig selv gennem flere refleksioner — som kunstner, som dansk-irakisk, som traditionalist, som liberal, som feminist, som muslim. Kort sagt inviterer jeg publikum til at modstå stereotyper."
Lina Hashims undersøgelse rummer kompleksiteten mellem tilknytning, løsrivelse og identitetsskabelse. Heri opstår en søgen efter en ny fortælling, som bryder det generaliserede billede af den muslimske kvinde. For hvem er Lina, hvem er du, og hvilken historie er tatoveret i dit blik?
Udstillingen er skabt i samarbejde med kurator Anne Zychalak Stolten med støtte fra Statens Kunstfond og 15. Juni Fonden.
Udstillingsrummet Platform er blevet til med støtte fra Det Obelske Familiefond.
Om Lina Hashim
Lina Hashim (f. 1978) er dansk-irakisk billedkunstner og arbejder i krydsfeltet mellem kunst og antropologi indenfor research, performance, installation, kalligrafi, fotografi og manuskriptskrivning. Hun er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og har udstillet på bl.a. Charlottenborg Kunsthal (DK), Norton Museum o Art (USA) og Teater Sort/Hvid (DK). Hun har tidligere modtaget 15. Juni Fondens hæderspris og nomineringer til internationale priser som Rudin Prize i USA og Foam Paul Huf Award i Amsterdam.
Om Anne Zychalak Stolten
Anne Zychalak Stolten (f. 1992) er freelance kurator med en BA i Performance Design fra Roskilde Universitet. I 2021-2022 var hun co-kurator på VK Samtidskunst på Vestjyllands Kunstpavillon. Tidligere har hun bl.a. arbejdet for Kunsthal Aarhus, performance biennalen PERFORMA i New York og Sophienholm Kunsthal.
Om Platform
Det nye udstillingsrum Platform kan opleves parallelt med Nikolaj Kunsthals øvrige udstillinger og arrangementer. Initiativet skal bidrage til at sætte fokus på vækstlaget indenfor billedkunst og kuratering. Platform er blevet en realitet med generøs støtte fra Det Obelske Familiefond med 1,5 millioner. Frem til og med 2024 vil Nikolaj Kunsthal præsentere seks årlige udstillinger.